Rusi pakuju kofere i odlaze?

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine nedavno je saopštio da deo ruskih vojnih jedinica napušta aneksirani deo ukrajinske oblasti Zaporožje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2022.

10:47

Rusi pakuju kofere i odlaze?
Foto: Profimedia

Najavili su i da na pojedinim mestima Rusi pripremaju evakuaciju članova lokalnih uprava koje su oni imenovali.

Meduza, nezavisni ruski medij, u razgovoru sa izvorima bliskim Kremlju i ruskoj vladi saznaje da Rusija ipak ne planira potpuno povlačenje iz regiona. Međutim, izvori spekulišu da je Moskva spremna da napusti nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom od ranih faza invazije.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 5. oktobra poseban ukaz o ustupanju elektrane Rusiji i osnivanju državne korporacije koja će njome upravljati. Iako je ranije negirao bilo kakvu mogućnost napuštanja SI Zaporožja, Kremlj sada planira da kontrolu nad nuklearnom elektranom prenese na Kijev ili na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), piše Meduza.

IAEA je spremna da pregovara sa obe sukobljene strane i kontinuirano se zalaže za stvaranje bezbednosne zone oko nuklearne elektrane. Direktor IAEA Rafael Grosi najavio je 2. decembra da bi rešenje koje bi garantovalo bezbednost u nuklearnoj elektrani moglo biti postignuto pre kraja godine.

Pročitajte još:

Rusi "dohakali" Amerikancima: Sad znamo šta vam je to

Ruska vojska u ofanzivi: Oboreni Su-25 i MiG-29

Velika promena? Šta rade Rusi? Zašto?

Zelenski ne krije cilj Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne krije da je Ukrajina odlučna da preuzme kontrolu nad nuklearnom elektranom. S obzirom na snažne ruske napade na ukrajinske energetske objekte, povratak Zaporoške elektrane bio bi značajan za Ukrajinu.

Volodimir Kudrizki, šef ukrajinske energetske kompanije Ukrenergo, tvrdi da su sve velike ukrajinske termo i hidroelektrane oštećene ruskim napadima.

Kudrizki pretpostavlja da će Ukrajina "vrlo verovatno" rešiti sve svoje trenutne energetske probleme ako povrati kontrolu nad Zaporožjem i dovede ga do punog operativnog kapaciteta.

Pre rata, nuklearna energija je proizvodila četvrtinu električne energije u Ukrajini. Meduzini izvori kažu da Moskva želi da iskoristi nuklearnu elektranu kao manuel za pregovaranje.

Prema izvorima, Rusija se nada da će nuklearnu elektranu zameniti za garancije za nesmetan tranzit nafte i gasa kroz Ukrajinu. Izvor iz Kremlja je potvrdio da je vađenje i prodaja nafte i gasa "veoma važno za ruski budžet".

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je spekulacije o potencijalnom pregovaranju oko nuklearne elektrane.

"Pakuju kofere i pljačkaju sve"

Spekulacije o ruskom povlačenju iz SI Zaporožja potvrdio je i Petro Kotin, direktor ukrajinske državne energetske kompanije Energoatom, koji je rekao da mu se čini da se ruske trupe spremaju za odlazak.

"Imam utisak da pakuju kofere i pljačkaju sve što nađu", rekao je Kotin.

Međutim, postoje određeni pokazatelji koji ukazuju na to da se Rusi neće uskoro povući. Ruski inženjeri još uvek grade dalekovode do Krima, a okupacione vlasti su 30. novembra imenovale novog rukovodioca nuklearne elektrane, umesto dosadašnjeg direktora koji je optužen za saradnju sa Kijevom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: