Verske organizacije "povezane sa Rusijom" – Zabranjene

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sproveo je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Izvor: Sputnjik

Petak, 02.12.2022.

12:02

Verske organizacije
Foto: Profimedia

On je doneo odluku o ograničavajućim merama protiv predstavnika verskih organizacija koje su navodno povezane sa Rusijom, navodi se u ukazu koji je objavljen na zvaničnom sajtu predsednika.

"Staviti na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine od 1. decembra 2022. godine 'O određenim aspektima aktivnosti verskih organizacija u Ukrajini i primeni personalnih specijalnih ekonomskih i drugih ograničavajućih mera (sankcija)", navodi se u ukazu.

Sankcioni spisak nije objavljen, ali se u dokumentu navodi da vlada Ukrajine u roku od dva meseca treba da podnese Vrhovnoj radi Ukrajine na razmatranje nacrt zakona o zabrani delovanja u zemlji verskih organizacija "povezanih sa centrima uticaja u Rusiji".

Službi bezbednosti, policiji i drugim bezbednosnim strukturama naloženo je da intenziviraju mere za otkrivanje i suzbijanje „subverzivnih aktivnosti“ koje navodno sprovode obaveštajne službe Rusije u verskoj sredini u Ukrajini.

Komentarišući pomenuti ukaz, ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko izjavio je da je stranka Evropska solidarnost već podnela nacrt zakona o zabrani Ruske pravoslavne crkve na teritoriji Ukrajine i organizacija povezanih sa njom.

"Naš nacrt zakona, koji smo podneli sa kolegama iz Evropske solidarnosti, već je u Radi. Tamo se radi kako o zabrani RPC i njoj podređenih organizacija, tako i o raskidu ugovora o zakupu crkava, lavra i drugih spomenika sa UPC Moskovske patrijaršije", saopštio je Gončarenko na Telegramu.

Ukrajinska služba nastavlja racije po verskim objektima

Pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine sprovode "kontraobaveštajne aktivnosti" u devet objekata kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Žitomirskoj, Rovenjskoj i Zakarpatskoj oblasti, saopšteno je na Telegram kanalu resora.

Kako je precizirano, radi se o muškom manastiru Svetog Nikole Hustske eparhije u Zakarpatskoj oblasti, u ženskom manastiru Svete Anastasije u Žitomiru i još sedam objekata na teritoriji eparhija, manastira i hramova UPC.

Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi istražne radnje zajedno sa Nacionalnom policijom i Nacionalnom gardom u okviru „suprotstavljanja subverzivnoj aktivnosti ruskih obaveštajnih službi“ i „sprečavanja da se verske zajednice koriste kao ćelije 'ruskog sveta'“, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: