Osuda Srbije kao prečica; Mediji: Ovo piše u papiru za Brisel

Novosti navode da su imale uvid u dokument kojim će Aljbin kurti zatražiti prijem tzv. Kosova u EU.

Izvor: Novosti

Petak, 02.12.2022.

09:58

Osuda Srbije kao prečica; Mediji: Ovo piše u papiru za Brisel
EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL

Naime, kako se naovdi, premijer privremenih institucija u Prištini uzda se da će ukrajinsko-ruski sukob i stalno upiranje prsta u Beograd zbog veza sa Moskvom "pogurati" kandidaturu lažne kosovske države za članstvo u Evropskoj uniji, koju planira da podnese sredinom decembra.

Na tim argumentima u velikoj meri bazira se "pozicioni papir" koji je Priština pripremila da dostavi Briselu uz aplikaciju za dobijanje statusa kandidata.

Kurti se nada i da bi pozitivna reakcija EU na njihov zahtev za članstvo ubrzala proces dijaloga sa Beogradom i postizanje "sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, usredsređenog na međusobno priznavanje".

"Dok je Srbija u procesu pristupanja EU i paralaleno nastavlja dijalog, proces pristupanja Kosova EU je blokiran. Ova asimetrija je štetna za proces dijaloga i trebalo bi je što pre rešiti. Davanje opipljive perspektive budućeg članstva Kosovu značajno će pomoći ovom procesu, podsticanjem dobrosusedskih odnosa i saradnje", navodi se u prištinskom papiru.

U ovom dokumentu Priština se poziva na to da je "Kosovo ostalo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja od Solunskog samita 2003. nije podnela zahtev za članstvo". Iako ne ispunjavaju apsolutno nijedan preduslov za status kandidata, Kurti svoju šansu da lažnu državu "preko reda" približi briselskim vratima vidi i u tome što su "odmah osudili ruski agresorski rat i podržali integritet i suverenitet Ukrajine".

Na listi onoga što smatraju da su im plusevi, prištinske vlasti, između ostalog, navode i sledeće: pridruživanje sankcijama Zapada protiv Rusije i Belorusije; privremeno ukidanje viza za građane Ukrajine i zbrinjavanje izbeglica; posvećenost NATO i miru i bezbednosti u regionu.

I tu nije kraj, kako se dalje naovdi, jer Priština navodi kako je "Kosovo spremno da implementira pravne tekovine EU" i da je "pozitivan primer u regionu i snažno napreduje u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i poštovanju ljudskih prava".

U dokumentu se hvali i ustav Kosova koji, kako se navodi, "daje jedne od najnaprednijih garancija manjinskih prava koje su trenutno na snazi na evropskom kontinentu". A kosovski Ustavni sud ruši Briselski sporazum u delu najvažnijem za opstanak našeg naroda - formiranju Zajednice srpskih opština - koju ocenjuje kao neustavnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: