10 dana, avgust i "oni koje bi trebalo ubiti"?

Britanski institut za odbranu i bezbednost otkrio pojedinosti moskovskog plana pre invazije na Ukrajinu, na osnovu pronađenih ruskih dokumenata.

Izvor: index.hr

Petak, 02.12.2022.

07:50

10 dana, avgust i
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Dokumente je, navodno, potpisao Vladimir Putin, a po njima je Rusija planirala da preuzme Ukrajinu u roku od 10 dana i pripoji je do avgusta ove godine, saopštio je Kraljevski institut ujedinjenih službi za odbrambene i bezbednosne studije (RUSI).

Institut, inače povezan s britanskom vojskom, je takođe naveo i da je samo je mala grupa ruskih zvaničnika bila svesna pune razmere planova., odnosno da taj plan nije saopšten ni vojnim starešinama sve do nekoliko sati pre samog početka rata.

Dokumenti su takođe otkrili da je Rusija planirala da zauzme ukrajinske elektrane, aerodrome, zalihe vode, središnju banku i parlament te da su ruske specijalne službe imale zadatak da ubiju ukrajinsko rukovodtsvo.

Ukrajinska obaveštajna zajednica takođe veruje da je Rusija planirala da koristiti beloruske vazdušne jedinice za zauzimanje nuklearnih elektrana Rivne i Hmjelnicki.

Plan invazije navodno sadrži detalje za zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana kako bi se zaštitile ruske trupe, preuzela kontrola nad energetskim sistemom Ukrajine i potencijalno ucenjivale evropske zemlje rizikom od zagađenja radijacijom.

Rusija je planirala da započne invaziju "masovnim ispaljivanjem projektila i vazdušnih napada" na ukrajinske vojne ciljeve, navodi RUSI.

Dodaje se da Moskva nije planirala da cilja kritičnu infrastrukturu poput elektrana i žejeznica jer su one ključne za njene planove za okupaciju zemlje.

Ruski kontraobaveštajni režim sastavio je, kako se tvrdi, popise nekih Ukrajinaca. Po tom spisku, oni su bili podeljeni u četiri kategorije: oni koje treba ubiti, oni koje je potrebno ućutkati i zastrašiti, oni koji se smatraju neutralnima i koje bi trebalo podsticati na saradnju i oni koji su spremni na saradnju.

Plan je bio i da se stanovništvo “registruje” "čišćenjem od vrata do vrata" i filtracijskih kampova, navodi institut.

Rusija je takođe navodno planirala prisilnu saradnju regionalnih guvernera i lokalnih vlasti, a FSB je bio zadužen za hvatanje lokalnih zvaničnika. S vremenom je planirano da se dovedu učitelji i drugi službenici iz Rusije kako bi započeli "prevaspitavanje Ukrajinaca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: