Radenković: Vreme je da se SPS probudi

Član predsedništva SPS-a Dejan Radenković kazao je da je došlo je vreme da se stvari stave na pravo mesto i, da se SPS probudi i zauzme mesto koje joj pripada.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2022.

17:17

Radenković: Vreme je da se SPS probudi
Foto: SPS/lièna arhiva

"U našim redovima imamo brojne obrazovane i uspešne mlade ljude, dokazane profesionalce, i trenutak je da im partija da šansu i tako postane mnogo značajniji faktor na srpskoj političkoj sceni nego što sada jeste", izjavio je član predsedništva SPS-a Dejan Radenković u intervjuu za "Nedeljnik".

U susret partijskom kongresu koji će jedna od najdugovečnijh srpskih političkih partija održati u decembru, Radenković je u intervjuu ovom nedeljniku podvukao značaj podmlađivanja stranke navodeći da su važni segmenti stranke poput nekih odbora i centara odlučivanja, uspavani.

"To je sadašnje stanje i to treba da bude jedna od tema na Kongresu. Nije tajna da ima pojedinaca kojima su lični interesi važniji od stranačkih. Solisti su često smetnja timu. Prirodno je da se šansa da sposobnijima", kaže Radenković.

Na pitanje da li pod time misli na neke od "simbola" kontinuiteta partije koji su očuvali strukturu SPS "kroz sva vremena i sve režime",

Radenković se priseća da su mnogi iz prvih redova SPS-a posle Petog oktobra pobegli, te da oni koji su ostali, a kojima, kako kaže, i sam pripada, nisu blagonaklono gledali na njihov povratak.

"Nisu se mnogo usrećili po povratku, pošto su očekivali da ćemo ih mi dočekati raširenih ruku. Ima pojedinaca, vrsnih kadrova i realnih razloga zašto su se povukli. Ipak je to bilo vreme progona, njihov strah je bio opravdan. Ali neko je morao da ostane u SPS da bi oni imali gde da se vrate", navodi on.

Upitan da se iz perspektive sadašnjosti osvrne na 2009. godinu kada je SPS krenuo sa otklonom od politike Slobodana Miloševića i procesom reformisanja i modernu socijaldemokratsku partiju, član Predsedništva SPS-a kaže kako iako nije moguće promeniti prošlost, ne sme se dozvoliti ponavljanje grešaka iz prošlosti, onih koje su bile fatalne po nacionalne interese.

"Zbog toga i govorim da stalno treba preispitivati aktivnosti partije", ističe Radenković i dodaje da je Slobodan Milošević, osnivač SPS-a, za njega istorijska ličnost čija je politika u startu nastojala da vrati dostojanstvo Srbima na Kosovu. Kako kaže, albanski separatistički pokret je odgovorio bojkotom, a potom i oružanim ustankom, te su istorijske greške načinjene na obe strane.

"Ne spadam u one koji bi da mrtvom vuku mere rep, i znam da je najlakše biti general posle bitke, ali verujem da su mogle da se izbegnu istorijske greške. Pitanje je koliko su na njih uticali oni koji su se, u zavetrini Miloševićeve politike, obogatili i nikada nisu ni za šta odgovarali", navodi Radenković.

Komentarišući razloge za porast uspeha socijaldemokratskih partija u Evropi, Radenković ističe da je vreme velikih iskušenja za Evropu i svet jedan od razloga za to.

"U ovom momentu istorijski zadatak je da se izbegnu sukobi na Balkanu. To će biti mera uspeha politike", kaže on i podvlači da najbolji odgovor za sve krize na ovom području može dati upravo levica.

U istom tonu komentariše i navode nekih delova javnosti da je SPS proruski faktor, rekavši da SPS samo brine o interesima Srbije, odnosno da ne želi besmisleno sukobljavanje sa Moskvom koje ne bi koristilo Srbiji već bi bilo kap u moru antiruskog talasa na Zapadu.

Upitan da prokomnetariše tajnu dugovečnosti SPS-a na vlasti, Radenković smatra da je trajanje mera vrednostii politike – veštine kojom se, kako kaže, u svetu bave profesionalci, a na našim prostorima uglavnom amateri.

"Neću biti prvi koji kaže da je Ivica Dačić jedan od najveštijih političara u ovom regionu. Mnogo puta sam čuo tvrdnje da bi bez njega SPS teško preživeo sve što je u poslednje dve decenije prošao. Iskreno, mislim da vreme SPS-a tek dolazi", zaključio je Radenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: