NATO zabrinut; Saradnja sa Rusijom – velika pretnja?

Saveznici u NATO-u zabrinuti su zbog brzog i netransparentnog vojnog jačanja Kine i njene saradnje sa Rusijom, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2022.

18:12

NATO zabrinut; Saradnja sa Rusijom – velika pretnja?
Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

On je naveo da su razgovarali o konkretnim načinima za rešavanje izazova koje postavlja Peking.

"Članovi naše alijanse i dalje su zabrinuti zbog politike prinude NRK (Narodne Republike Kine), upotrebe dezinformacija, brzog, netransparentnog vojnog jačanja, uključujući saradnju sa Rusijom“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare posle dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

"Ali, takođe ostajemo posvećeni održavanju konstruktivnog dijaloga sa Kinom gde god možemo i pozdravljamo mogućnosti da zajedno radimo na zajedničkim izazovima. Dok NATO ostaje fokusiran na održavanje ujedinjene podrške Ukrajini, članice takođe žele da ojačaju otpornost alijanse razmatranjem novih izazova, uključujući one koje postavlja Kina", rekao je Blinken.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici priznaju da postoji takmičenje u oblikovanju sveta izvan hladnoratovskih podela.

Blinken tvrdi da "na mnogo načina postoji ono što Evropljani nazivaju sistemskim rivalstvom između Kine i mnogih naših zemalja“, ali da moramo "gde god je to moguće pronaći načine da sarađujemo po zaista velikim pitanjima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: