"Treba da im dozvolimo, nek' napadnu Rusiju"

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs pozvao NATO da "dozvoli" Ukrajini da koristi oružje koje je isporučio Zapad za udare na rusku teritoriju.

Izvor: Vostok.rs/RT

Sreda, 30.11.2022.

11:42

EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Visoki diplomata je to rekao u intervjuu za Blumberg na marginama sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu.

Konkretno, oružje bi trebalo da se koristi za napad na lokacije koje Moskva koristi za izvođenje raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, sugerisao je Rinkevičs.

"Treba da dozvolimo Ukrajincima da koriste oružje za gađanje raketnih lokacija ili aerodroma odakle se te operacije pokreću", rekao je on.

Dok je Moskva više puta upozoravala Zapad da ne "pumpa" Ukrajinu raznim oružjem, sugerišući da bi takvo ponašanje na kraju moglo dovesti do direktnog sukoba između NATO alijanse koju predvode SAD i Rusije, Rinkevičs je odbacio takvu zabrinutost. Blok "ne treba da se plaši" eskalacije, rekao je on.

Letonija je, zajedno sa drugim baltičkim državama, među najglasnijim pristalicama Kijeva u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine.

Najviši zvaničnici zemlje su u više navrata obilazili Kijev kako bi pokazali svoju podršku, a poslednja poseta je usledila tokom vikenda kada se Rinkevičs, zajedno sa svojim kolegama iz Litvanije, Estonije, Finske, Švedske, Norveške i Islanda, sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Poslednjih nedelja Rusija je u više navrata izvela masivne udare po ukrajinskih elekto mreži i vojnoj infrastrukturi. Napadi su usledili nakon eksplozije koja je oštetila Krimski most koji povezuje kopnenu Rusiju sa poluostrvom Krim.

Moskva je direktno okrivila Ukrajinu i njene strane pristalice, odnosno Veliku Britaniju, i opisala je napad kao „"teroristički". Kijev i London su, međutim, negirali svoju umešanost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: