"Ne kritikujte previše Katar jer nam daje novac"

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da "nije razumno" kritikovati Katar kao domaćina Svetskog prvenstva zbog odnosa prema ljudskim pravima.

Izvor: RT.rs

Sreda, 30.11.2022.

11:14

EPA-EFE/AMPE ROGERIO

Bler je podsetio da ta država mnogo ulaže u Veliku Britaniju. Takođe je istakao činjenicu da je homoseksualnost bila ilegalna u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je ono organizovalo Svetsko prvenstvo 1966. godine.

"Možete da imate čvrste stavove o pravima homoseksualaca. Moja vlada je donela veliki broj zakona u toj oblasti i ja ih u potpunosti podržavam, ali mislim da nije razmuno od nas da ne poštujemo Katar", rekao je Bler.

"Ovo je najveći događaj koji ta zemlja organizuje. To je ogromna stvar za Katar. Oni su naši saveznici i ulažu ogroman novac u našu zemlju", dodao je bivši premijer Velike Britanije.

Bler je upozorio Britance da ne preteruju u osudi Katara i naveo da je u toku "socijalna revolucija" na Bliskom istoku koja će rezultirati liberalnijim stavom prema ulozi žene u društvu i pravima LGBT zajednice.

On je napomenuo da to što će britanski ministar sporta Stjuart Endrju, koji je i sam pripradnik LGBT populacije, nositi traku "Jedna ljubav" na SP u znak podrške toj zajednici - neće uticati na to da li će katarsko društvo postati "progresivnije".

Odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Katara značajno su se poboljšali u periodu kada je Toni Bler bio na vlasti, između ostalog, i zbog toga što je ta bliskoistočna država dozvolila zapadnim zemljama da koriste vazdušne baze tokom napada na Irak i Avganistan, piše britanski "Telegraf".

Bivši britanski premijer je 2012. godine navodno inicirao dogovor kojim je kraljevskoj porodici Katara omogućeno da kupi 50 odsto udela u tri najprestižnija hotela u Londonu, navodi list i ukazuje na to da se Bler lično sastao sa šeikom Hamadom bin Jasimom, tadašnjim katarskim premijerom, kako bi se sa njim dogovorio oko kupovine udela u tim hotelima, preneo je Raša tudej na srpskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: