Kina lansirala; Krajnji cilj – "Nebeska palata"

Troje astronauta poletelo je danas u svemirskoj letelici Šendžou-15 kako bi izvršili prvu smenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.11.2022.

18:42

Kina lansirala; Krajnji cilj –
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Svemirska letelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika poleteli su na raketi Long March-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, javila je kineska državna televizija CCTV.

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje "Nebeske palate", kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.

Stanica ima projektovani životni vek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

"Nebeska palata" bila je kulminacija skoro dve decenije kineskih misija u svemir.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: