Vojska spremna za napad: Vođa će dati "zeleno svetlo"?

Turska vojska je skoro spremna za kopneni napad na sever Sirije, a ta odluka bi mogla da bude doneta već danas, rekli su turski zvaničnici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2022.

19:37

Vojska spremna za napad: Vođa će dati
EPA-EFE/Yahya Nemah

Turska je pokrenula vazdušne napade na severnu Siriju, oblast naseljenu Kurdima, nakon bombardovanja u Istanbulu pre dve nedelje za koji je Ankara okrivila kurdsku miliciju.

Kurdske snage su negirale odgovornost za napad i povremeno su na prekogranične napade odgovarale minobacačkim granatiranjem.
Upozorenja iz SAD i Rusije

"Turskim oružanim snagama treba samo nekoliko dana da postanu skoro potpuno spremne", rekao je jedan visoki zvaničnik. "Neće potrajati dugo da operacija počne. Samo zavisi od toga da li predsednik da svoje odobrenje".

Turska je ranije pokrenula vojne udare u Siriji na IPG, smatrajući je krilom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija nazivaju terorističkom grupom. PKK je takođe negirala odgovornost za napad u Istanbulu.

"Sve pripreme su završene. To je sada politička odluka", rekao je drugi turski zvaničnik Rojtersu, takođe zahtevajući anonimnost uoči sastanka. Erdogan je još u maju rekao da će Turska uskoro pokrenuti vojnu operaciju protiv IPG u Siriji, ali ta operacija tada nije realizovana.

SAD su upozorile Tursku da bi eskalacija sukoba mogla uticati na borbu protiv militanata Islamske države u Siriji. Rusija je zatražila od Turske da se uzdrži od kopnene ofanzive. Ona je podržala sirijskog predsednika Bašara el Asada u 11-godišnjem ratu u zemlji, dok je Ankara podržala pobunjenike koji se bore da ga svrgnu sa vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: