Novi zahtev Ukrajine: Veoma nam je potrebna ova podrška

Ukrajina je zbog napada često bez električne energij, u Kijevu struje ima samo nekoliko sati dnevno, izjavio je ukrajinski ambasador u Nemačkoj Oleksij Makejev.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2022.

16:36

Novi zahtev Ukrajine: Veoma nam je potrebna ova podrška
Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

Ambasador je od Nemačke zatražio generatore i još oružja.

"Potrebni su nam generatori i transformatori za automobile, koji su posebno pogođeni ruskim raketnim napadima," rekao je Makejev za javni servis ZDF u ponedeljak.

Makejev je dodao da je Ukrajini potrebno više sistema protivvazdušne odbrane iz Nemačke, poput sistema Iris-T koji je već dobila, kao i drugog naoružanja.

Ambasador nije eksplicitno pomenuo tenkove.

"Nemačko oružje spasava živote," istakao je i dodao da se sa nemačkom vladom razgovara o daljim isporukama.

Makejev je ponovio da Ukrajina želi da oslobodi celu svoju teritoriju, uključujući poluostrvo Krim koje je Rusija anektirala 2014.

On se posredno ogradio od svog prethodnika Andrija Meljnika, koji je svojim provokativnim izjavama umeo da uzburka duhove u Berlinu.

Makejev je rekao da je njegova glavna briga da izgradi i održi poverenje i da stvori međusobnu podršku.

"Veoma nam je potrebna ova podrška Nemačke," rekao je diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: