Rus otkrio: "U SAD stvorena hibridna verzija korone, virus ubio 80 odsto zaraženih"

Hibridnu verziju koronavirusa, koja spaja omikron verziju sa virusom soja Vuhan, razvili su istraživači na Univerzitetu u Bostonu u oktobru, tvrdi Igor Kirilov

Izvor: Tanjug

Subota, 26.11.2022.

22:41

Rus otkrio:
Foto: Blue Planet Studio/Shutterstock

"U oktobru je Univerzitet u Bostonu razvio himerni korona virus zasnovan na varijanti omikron i originalnom soju Vuhan. Hibridni virus koji su razvili Amerikanci ubio je 80 odsto zaraženih laboratorijskih životinja, uzrokujući atipične neurološke simptome i značajne povrede pluća", rekao je načelnik ruskih trupa za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu general-potpukovnik Igor Kirilov na konferenciji za novinare uoči devete konferencije Konvencije o biološkom oružju (BVC), preneo je TASS.

Prema Kirilovu, "Bostonski eksperiment" pokazuje da u SAD nedostaje vladina kontrola u istraživanju genetskog inženjeringa i sintetičke biologije.

"Uprkos visokim biološkim rizicima, istraživanje je sprovedeno sredstvima američke vlade, ali bez odgovarajućeg odobrenja nacionalne službe za biološku bezbednost", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: