Grosi: "Misija je završena"

Jednonedeljna misija stručnjaka za nuklearnu bezbednost i bezbednost u nuklearnoj elektrani u Černobilju je završena, naveo je generalni direktor IAEA.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.11.2022.

23:37

Grosi:
Foto: Profimedia

Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je završila jednonedeljnu ekspertsku misiju za nuklearnu bezbednost i bezbednost u Černobilju, uključujući zonu isključenja koja je postavljena oko nuklearne elektrane nakon nesreće 1986, naveo je generalni direktor IAEA Rafael Grosi u saopštenju objavljenom danas na sajtu IAEA.

Misija će pomoći da se otvori put za nadogradnju i poboljšanje nuklearne bezbednosti elektrane, stoji u saopštenju.

Eksperti IAEA su, takođe, stekli bolje razumevanje bezbednosnih potreba nuklearne elektrane i pružili savete i smernice o praćenju radijacije, navedeno je u saopštenju.

Na zahtev ukrajinske vlade, IAEA će u narednim sedmicama rasporediti ekspertske misije u nuklearne elektrane Rovenskaja, Hmelnickaja i Južnoukrajinskaja.

U sredu je širom Ukrajine izdato vazdušno upozorenje koje je trajalo više od dva sata.

Dnjepropetrovsk, Kijev, Lavov, Nikolajev, Odesa, Harkov i drugi gradovi prijavili su eksplozije i oštećenja na infrastrukturnim objektima.

Prema ukrajinskom Ministarstvu energetike, sve tri nuklearne elektrane pod kontrolom Kijeva (Rovenskaja, Hmelnickaja i Južno-Ukrajinskaja) su isključene iz električne mreže, kao i većina termo i hidroelektrana i objekata za prenos električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: