Bugarska kupuje drugu partiju američkih lovaca F-16

Bugarski parlament je odobrio kupovinu druge partije američkih lovaca F-16.

Izvor: Sputnjik

Petak, 25.11.2022.

23:20

Bugarska kupuje drugu partiju američkih lovaca F-16
Foto: Profimedia

Međutim, glasanje o ratifikaciji sporazuma izazvalo je polemiku među poslanicima skupštine.

Bivši ministar ekonomije, poslanik Bugarske socijalističke partije Rumen Gečev ogorčen je zbog "nastavka sage“, povezane sa "ponižavajućim sporazumom“. On je podsetio da prva faza ove "sage“, odnosno isporuka prve partije aviona još nije realizovana.

"Ispunjavamo sve zahteve dobavljača, redovno uplaćujemo milijarde. Ne dobijamo ništa", rekao je poslanik uoči glasanja.

Gečev smatra da će zbog kupovine druge partije američkih lovaca budžet Bugarske "krvariti decenijama“.

"S pravne tačke gledišta, sa ekonomske tačke gledišta, sa stanovišta nacionalnog dostojanstva, glasanje za takav sporazum je izdaja nacionalnih interesa Bugarske i vezivanje budžeta za dobavljača (američku kompaniju) 'Lokid Martin' koja je godišnje 'teža' za 65 milijardi dolara, jer širom sveta postoje korumpirani ljudi koji učestvuju u glasanju",zaključio je on.

Sa njim se složio i Nikolaj Drenčev iz stranke Preporod, koji je rekao da je sporazum „uvredljiv za Bugarsku“.

Međutim, Hristo Gadžev iz stranke GER se zapitao zašto socijalisti, koji su u prethodnom sazivu Vlade bili deo vladajuće koalicije, nisu uradili ništa da promene uslove sporazuma.

Rumen Gedžev je odgovorio da bugarska delegacija, koja je išla u SAD na pregovore, nije želela da promeni "ni zapetu u sporazumu“.

"Gospodar je rekao: evo sporazuma. Potpisaćete ga, tri puta recite 'ura' i počnite da plaćate "Lokid martinu' i Pentagonu. Napominjem da bugarska strana nije promenila ni slovo. Na pregovorima im nisu dali ni da pisnu", objasnio je on.

Bugarska je 2019. godine potpisala ugovor o kupovini prve partije F-16, ali je njihova isporuka odložena do 2025., iako je prvobitno planirano da letelice stignu 2023-2024. godine. Cena prve partije lovaca iznosila je oko 1,26 milijardi dolara, a očekuje se da će cena druge biti oko 1,3 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: