Da li je moguće? Putin i Lukašenko ostali bez reči VIDEO

Jermenski premijer je doveo u pitanje efikasnost šestočlane Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti.

Izvor: T.M.

Četvrtak, 24.11.2022.

17:32

Da li je moguće? Putin i Lukašenko ostali bez reči VIDEO
EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak gde se vidi kako Pašinjan iznenada prekida sastanak, bez ikakve potpisane deklaracije, ostavljajući Putina i Lukašenka bez reči.

Jermenski premijer doveo je u pitanje učinkovitost CSTO u oštrim uvodnim rečima na samitu na kojem su prisustvovali Putin i Lukašenko.

Rusija, dominantni igrač u CSTO, dugo je bila glavni arbitar na južnom Kavkazu, koji se graniči s Turskom i Iranom, a gde su Armenija i Azerbajdžan vodili dva velika rata od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ali dok se Rusija bori u Ukrajini, rizikuje da izgubi uticaj u nekim delovima bivšeg Sovjetskog Saveza koje je dugo smatrala svojom sferom uticaja. "Depresivno je što članstvo Jermenije u ODKB nije odvratilo Azerbejdžan od agresivnih akcija", rekao je Pašinjan.

"Do danas nismo mogli da donesemo odluku o odgovoru ODKB na agresiju Azerbejdžana na Jermeniju. Ove činjenice ozbiljno narušavaju imidž ODKB kako unutar naše zemlje, tako i van njenih granica i to smatram glavnim neuspehom. jermenskog predsedavanja ODKB“.

Jermenija je od te organizacije zatražila pomoć u septembru, ali je dobila samo obećanje da će poslati posmatrače. Pašinjan je ovo uporedio sa brzom odlukom alijanse da pošalje trupe u Kazahstan koji je član ODKB kako bi pomogao predsedniku Kasimu-Žomartu Tokajevu da preživi talas nemira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: