Merkelova otkrila; Planirano je – sa Putinom. Još godinu dana pre rata

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u intervjuu za Špigl da je planirala pregovore sa Putinom godinu dana pre početka rata u Ukrajini.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 24.11.2022.

17:01

Merkelova otkrila; Planirano je – sa Putinom. Još godinu dana pre rata
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Međutim, odustala je od te ideje jer nije videla mogućnost uticaja na ruskog predsednika na kraju mandata.

Merkelova je rekla da je 2021. godine zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom želela da pozove Putina na razgovore koji bi trebalo da budu održani u okviru Evropskog saveta.

"Ali više nisam imala snage da proguram ideju jer su svi znali da odlazim na jesen", rekla je ona, prenosi Rojters.

Podsetimo, Merkelova se povukla iz politike posle nemačkih izbora u septembru 2021. godine, posle 16 godina na vlasti. Ona je u decembru zvanično predala mesto kancelaru Olafu Šolcu iz Socijaldemokratske partije.

U intervjuu se osvrnula i na svoju oproštajnu posetu Moskvi u avgustu prošle godine.

"Osećaj je bio vrlo jasan u pogledu politike moći – gotova sam, za Putina se samo moć računa", rekla je Merkelova, koja tečno govori ruski.

Ona je priznala da njena vlada nije postigla zadovoljavajući napredak ne samo u Ukrajini već ni u sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji. Ona je zaključila da je vreme da Nemačka promeni svoj spoljnopolitički pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: