Na putu da postanu najjača vojna sila u Evropi...

Ova zemlja nabavlja velike količine naoružanja od Južne Koreje kako bi ostvarila vojnu nadmoć u kontinentalnoj Evropi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2022.

12:27

Na putu da postanu najjača vojna sila u Evropi...
Foto: Profimedia

Reč je o Poljskoj. Kada je prošle nedelje zalutala raketa pala u mali poljski grad na granici sa Ukrajinom, ubivši dve osobe, mnogi evropski zvaničnici su bili zabrinuti kako će reagovati Poljska ako se ispostavi da su Rusi lansirali raketu, prenosi Politiko.

Dugogodišnje nepoverenje Poljske u bilo šta rusko i duboka antipatija aktuelne vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost od Brisela do Berlina da bi Varšava mogla učiniti nešto brzopleto.

Međutim, umesto da izgubi strpljenje, Varšava je bila stoična, stavljajući svoje oružane snage u pripravnost, dok je barut držala suvim dok nije postalo jasno šta se dogodilo, analizira Politiko.

Zaključak je, naime, da je to bila protivvazdušna raketa koju je Ukrajina ispalila da bi se zaštitila od ruskog napada koja je zalutala.

Ova smirenost proizašla je iz jednostavne stvarnosti koja je godinama izmicala većini Evrope: Poljska ima verovatno najbolju vojsku u Evropi. I biće samo jača.

Poljska paranoja oko Rusije navela ju je da izbegne preovlađujuće uverenje u velikom delu Evrope da je konvencionalno ratovanje stvar prošlosti. Umesto toga, oni grade ono što je sada na putu da postane najveća kopnena snaga EU.

"Poljska vojska mora biti toliko moćna da se ne mora boriti samo zbog svoje snagu“, rekao je premijer Mateuš Moravjecki uoči Dana nezavisnosti Poljske. To je promena koja je odjeknula kod neizostavnog saveznika Poljske.

"Poljska je postala naš najvažniji partner u kontinentalnoj Evropi“, rekao je visoki američki vojni zvaničnik u Evropi, navodeći ključnu ulogu koju je Poljska igrala u podršci Ukrajini i jačanju odbrane NATO-a na Baltiku.

Dok Nemačka, tradicionalno ključni američki saveznik u regionu, ostaje okosnica kao logistički centar, beskrajne debate Berlina o tome kako da oživi svoju vojsku i nedostatak strateške kulture ometaju njegovu efikasnost kao partnera, rekao je zvaničnik.

Dok Nemačka nastavlja da raspravlja o detaljima onoga što naziva "Zajtenvende“, ili strateške prekretnice izazvane ruskom vojnom operacijom u Ukrajini, Poljska već ulaže velika sredstva.

Varšava je saopštila da će povećati svoju ciljnu potrošnju na odbranu sa 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda na 5 odsto. U međuvremenu, Nemačka, koja je prošle godine potrošila oko 1,5 odsto BDP-a na odbranu, raspravlja o tome da li može da održi cilj NATO-a od 2 procenta nakon što je iscrpeo investicioni fond od 100 milijardi evra za odbranu odobren ranije ove godine.

Poljski ministar odbrane Mariusz B³aszczak obećao je u julu da će njegova zemlja imati "najmoćnije kopnene snage u Evropi“.I na dobrom je putu.

Poljska već ima više tenkova i haubica od Nemačke i na putu je da ima mnogo veću vojsku, sa ciljem od 300.000 vojnika do 2035. godine, u poređenju sa nemačkih sadašnjih 170.000. Poljska vojska danas broji oko 150.000 pripadnika, od kojih 30.000 pripada novim snagama Teritorijalne odbrane osnovanim 2017.

Reč je o vikend vojnicima koji prolaze 16-dnevnu obuku nakon koje slede kursevi osvežavanja znanja.

U početku su na njih gledali kao na šalu, ali uspeh Ukrajine u korišćenju mobilne milicije opremljene protivtenkovskim i protivvazdušnim raketama sada čini tu ideju mnogo razumnijom.

"Danas su te sumnje nestale“, rekao je B³aszczak tokom nedavne ceremonije polaganja zakletve novih teritorijalnih trupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: