Analitičari o šansama i kampanjama

Stranke koje će sigurno osvojiti dovoljan broj glasova za ulazak u Parlament su DS, SRS i DSS-NS, saglasni stručnjaci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2006.

08:58

Default images

Gostujući u Utisku nedelje, direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić je rekao da, prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, najveću podršku u ukupnom biračkom telu ima Demokratska stranka, slede Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije, ali da je malo drugačije među onima koji sigurno izlaze na izbore.

"Međutim, kada se radi o biračkom telu koje sigurno izlazi na izbore, redosled je nešto drugačiji. Radikali imaju oko 30 odsto, DS 28, DSS-NS 16. Postoji niz manjih partija sa oko šest procenata,a  to su Socijalistička partija Srbije, koalicija oko Libetalno-demokratske partije, G17 plus. One će možda preći cenzus, a možda i neće", kaže Nikolić.

Govoreći o strankama koje imaju šanse da pređu cenzus, analitičar Slobodan Antonić rekao je da će G17 plus teško ostvariti taj cilj. "Mislim da su oni prerano krenuli u kampanju i da je Mlađan Dinkić ispucao svoje glavne adute", kaže on. 

"To s Nacionalnim investicionim planom... jedno je kada građanima pričate o planovima, a drugo kada, na primer, Vellimir Ilić, lider Nove Srbije i ministra za kapitalne investicije, kaže: 'Evo, izgradili smo dva puta, popravili smo školu i bolnicu'. To je nešto opipljivo. Dinkić je potrošio glavne argumente, pa prelazi na pitanje Kosova, a to su pitanja koja njemu baš i ne leže", kaže Antonić. 

Sociolog Jovo Bakić smatra da ne treba isključiti uspeh Pokreta snaga Srbije. "Karić je pokazao da njegovi govori 'pale'. Obrazovani svet se smejao gledajući njegovu kampanju, ali je on pokazao da ima tu vrstu demagogije kojom može privući određene kategorije društva. To ne treba potcenjivati", kaže on.

Bakić je kao lošu ocenio kampanju Srpske radikalne stranke jer se bazira isključivo na zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja.

Kampanja za mobilizaciju mladih

Poèela kampanja (Beta)
Inicijativa mladih za ljudska prava počela je kampanju "Mobilizacija građanske Srbije". Njen cilj je mobilizacija mladih, građanski orijentisanih apstinenata u Srbiji, da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima.

U okviru kampanje aktivisti te nevladine organizacije organizovaće koncerte, nastupe DJ-eva, čajanke s poznatim ličnostima i više rasprava o odnosu manjina i izbora.

Inicijativa mladih je predstavila "veb glasača" na svom veb-sajtu, preko kog građani mogu da odgovore na 30 pitanja i tako ustanove kojoj su političkoj opciji najbliži.

Aktivisti Inicijative će organizovati akcije u svim gradovima u Srbiji, s ciljem da mladi građanske opcije izađu na izbore i preuzmu odgovornost za dešavanja u društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: