Šešelj prekinuo štrajk glađu

U Haškom tribunalu saopšteno je da je, posle 27 dana, Vojislav Šešelj odlučio da prekine štrajk glađu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.12.2006.

09:22

Default images

Šešelj je obavestio sud da prekida štrajk pošto je upoznat s odlukom Žalbenog veća da mu vrati pravo da se brani sam, kao i zbog toga što se Sekretarijat suda obavezao da će uvažiti mnoge od njegovih zahteva kako bi mu bilo olakšana priprema odbrane. Šešelj je obavestio sud da će početi da uzima hranu i lekove.

Žalbeno veće koje je po hitnom postupku razmatralo Šešeljevu juče uloženu žalbu, odlučilo je da poništi odluku prvostepenog veća koje je 27. novembra oduzelo pravo Šešelju da se brani.

Veće je ocenilo je da prvostepeno veće u slučaju Šešelj, pogrešilo još u oktobru kada je, posle prve odluke Žalbenog veća da Šešelju može da se brani sam, ishitreno u postupak uvelo stend baj branioca, Britanca Dejvida Hupera.

Tu odluku, smatra Žalbeno veće, nije trebalo donositi pre nego što je utvrđeno da je Šešelj svojim ponašanjem ponovo prekršio pravilnik suda i obstruirao proces . Umesto toga, prvostepeno veće cenilo je situaciju na osnovu Šešeljevog ranijeg ponašanja, a ne u trenutku kada je donosilo odluku. Pretresno veće nije pružilo šansu Šešelju da pokaže da uprkos ranijim incidentima u sudnici, sada shvata da mora da se ponašta u skladu sa propisima ukoliko ne želi da izgubi pravo na samoodbranu.

Žalbeno veće donelo je i odluku da poništi celokupan postupak u predmetu, odnosno da stanje vrati na vreme od pre 25. oktobra kada je doneta sporna odluka prvostepenog veća.

Žalbeno veće poništilo je odluku o postavljanju Dejvida Hupera za branioca. Ono ostaje pri stavu da se u slučaju Šešelj može imenovati branilac koji bi preuzeo odbranu ali tek pošto "Šešelj počne remetilački da se ponaša i time u potpunosti uveri veće da mu je potrebna pomoć branioca kako bi se obezbedio ekspeditivno suđenje".

Ukoliko do toga dođe, sudsko veće najpre će Šešelju ponuditi spisak raspoloživih advokata suda i mogućnost da sam izabere ko će ga zastupati. Ukoliko to odbije, veće će izvršiti odabir.

Žalbeno veće nije uvažilo Šešeljev zahtev da se raspusti aktuelno prvostepeno veće (sudije Ori, Stole, Hepfel) tako da će, kada se oporavi, Šešelj opet biti izveden pred iste sudije.

Komentari na odluku Žalbenog veća su podeljeni. Dok jedni smatraju da je Tribunal preterao u udovoljavanju zahtevima jednog optuženika, drugi veruju da je doneta razumna, pragmatična odluka, koja je zasnovana na pravilniku suda. Odlukom da Šešelju vrati pravo da se brani sam, Žalbeno veće je omogućilo da proces bude nastavljen, da se u sudnici pojave svedoci događaja u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini i da, što je
najvažnije, u dogledno vreme bude doneta presuda.

Razmatranje Šešeljeve žalbe na oduzimanje prava da se brani sam, trajalo je samo jedan dan. U sudu, međutim, insistiraju da su odluke o nekim drugim sa liste zahteva donete i ranije i da nisu ni bile valjan razlog za štrajk. Često pominjana zabrana poseta supruge, trajala je samo mesec dana, a sud je ranije uvažio i zahtev da "bar u prvo vreme" Šešelj može da dobija dokumente u pismenoj formi, umesto na kompakt diskovima, kako se oni prosleđuju ostalim optuženima.

Šešelj je uložio žalbu na nametanje branioca u trenutku kada je Tribunal tražio od holandskih lekara da se pripreme za "medicinsku intervenciju" odnosno da Šešelja počnu da hrane infuzijom.

Pristalice SRS proslavile odluku Haškog tribunala

Pristalice Srpske radikalne stranke proslavile su večeras u Beogradu odluku Haškog tribunala da prihvati zahteve lidera te stranke Vojislava Šešelja, posle čega je on prekinuo štrajk glađu započet 11. novembra.

Vozeći se beogradskim ulicama pristalice SRS-a trubili su i puštali muziku preko razglasa, a kroz prozore njihovih automobila vijore se stranačke zastave s likom Vojislava Šešelja.

Kandić: Iznuđena odluka od tribunala

Direktorka beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je večeras da je odluka Haškog tribunala da ispuni zahteve Vojislava Šešelja "iznuđena" i da je on dobitinik.

"Pokazalo se da je tribunal posle Miloševićeve i Babićeve smrti u jednoj napetoj situaciji i da mora da vodi računa de se ne dogode stvari koje bi ugrozile poziciju tribunala", kazala je Kandićeva.

Kako je navela, osnovni je problem u tome što holandsko zakonodavstvo ne dozvoljava postupanje lekara mimo volje onoga koji štrajkuje glađu, što može da dovede do njegove smrti.

"Odluka tribunala da mu se omogući da se brani sam možda može da pomnogne da Šešelj prestane sa svojim postupcima koji predstavljauju nepoštovanje i uvredu ne samo samog suda nego i čitavog sveta i čovčanstva", ocenila je ona.

"Ako ovakve odluke suda budu uticale na Šeselja da se ponaša pristojno i sa poštovanjem, onda smo svi nešto dobili, ali ako on nastavi sa svojim ponašanjem kao ranije, mislim da će biti udaljen iz sudnice i da više neće moći da se služi svojim starim trikovima kao što je štrajk glađu", zaključila je Nataša Kandić.

Dačić: Šešelj izbegao sudbinu Slobodana Miloševića

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačih izjavio je večeras da mu je drago što je haški optuženik Vojislav Šešelj "izbegao sudbinu Slobodana Miloševića".

"Šešeljevo pravo da se brani sam je osnovno pravo svakog čoveka i naravno da mi je drago što je Vojislav Šešelj izbegao sudbinu Slobodana Miloševića, to jest da ga ubiju u tom tribunalu", rekao je Dačić.

"Haški tribunal je još jednom pokazao da je političko telo jer je posle dugotrajnog štrajka glađu kojim je mogao da ugrozi svoj život Šešelj na kraju došao do ispunjenja svojih zahteva koji su mogli da budu ispunjeni i pre početka štrajka", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: