Nemci rekli "ne" svojoj vlasti: Hoće li se promeniti kurs?

Više od polovina građana Nemačke, oko 57 odsto, ne podržava kurs vlade u ratu u Ukrajini, pokazala je najnovija anketa javnog mnjenja Dojčlandtrenda.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2022.

15:08

Nemci rekli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Najnoviji podaci ankete koja se sprovodi od 1997. godine, ukazuje porast zabrinutosti za čak 85 odsto ispitanih, što je rast od 34 odsto u odnosu na početak pandemije u aprilu 2020. i predstavlja rekordnu vrednost od kad se prikupljaju podaci u Nemačkoj, prenosi DW.

Anketa Dojčlandtrenda pokazuje da je oko 56 odsto građana zabrinuto da bi Nemačka mogla da bude direktno uvučena u rat.

Odnos Nemaca prema vojnoj podršci Ukrajini se takođe promenio - 47 odsto Nemaca bi htelo da vlada bude uzdržana kako ne bi provocirala Rusiju, što je za četiri procentna poena više nego u ispitivanju sprovedenom junu.

Nešto više od trećine Nemaca (36 odsto) smatra da sankcije prema Ruskoj Federaciji nisu dovoljno stroge, dok 31 odsto smatra da su dobre takve kakve jesu.

Kada je u pitanju ekonomija, većina ispitanih (53 odsto) veruje da će naredna godina biti gora nego ova.

Opšte zadovoljstvo radom savezne vlade palo je na novi minimum, pa čak 68 odsto birača nije zadovoljno njenim odlukama.

Kada bi se izbori održali u nedelju najveću podršku bi osvojili Demohrišćani (28 odsto), a nakon njih bi se našle liste Zelenih (19 odsto), SPD-a (17 odsto), AfD-a (15 odsto), FDP-a (7 odsto) i Levice (5 odsto) glasova.

Ovi podaci ukazuju da vladajuća koalcija trenutno ima podršku samo 43 odsto birača, ocenjuje DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: