Panika u Kremlju?

Član najužeg kruga Vladimira Putina je poslednjih nedelja direktno ruskom predsedniku izrazio neslaganje oko njegovog vođenja rata u Ukrajini

Izvor: Blic

Petak, 07.10.2022.

14:46

Panika u Kremlju?
Ilustracija: Depositphotos/matwey

Do tih informacija došli su američki obaveštajci, prenosi Blic.

Smatralo se da je informacija dovoljno značajna da je uključena u dnevni obaveštajni brifing američkog predsednika Džoa Bajdena i podeljena drugim američkim zvaničnicima, prema ljudima koji su upoznati sa pitanjem, a koji su pod uslovom anonimnosti govorili za "Vašington post".

Nezadovoljstvo koje je izrazio član Putinovog najužeg kruga odnosilo se na ono što smatra lošim rukovođenjem ratnim naporima i greškama koje čine oni koji su sprovodili vojnu kampanju, kaže jedan od ljudi.

Identitet insajdera nije mogao da bude potvrđen za list, iako je ime uključeno u izveštaje američkih obavještajnih službi.

Novi obaveštajni podaci, zajedno sa komentarima ruskih zvaničnika, naglašavaju podele unutar Putinovog višeg ešalona, gde zvaničnici dugo nisu želeli da donesu loše vesti autokratskom ruskom lideru koji se smatra izolovanijim nego u bilo kom trenutku tokom njegove 22-godišnje vladavine.

"Od početka okupacije svedoci smo rastuće uzbune iz Putinovog užeg kruga. Naše procene sugerišu da je ona posebno izražena nakon nedavnih ruskih gubitaka", rekao je zvaničnik zapadnih obaveštajnih službi.

Drugi visoki zapadni zvaničnik rekao je da su unutrašnje tenzije "u skladu sa atmosferom u Кremlju". "Ima mnogo ljudi koji su ubeđeni da ovo ne ide dobro ili da se postupa na pravi način", dodao je.

Portparol Кremlja Dmitrij Peskov priznao je da je bilo neslaganja i debata među ruskim liderima pošto se Putin suočio sa ključnim odlukama kao što je mobilizacija.

"Postoje neslaganja oko takvih trenutaka. Neki misle da bi trebalo da se ponašamo drugačije. Ali to je sve deo uobičajenog radnog procesa", rekao je Peskov za "Vašington post" i dodao da izveštaji američkih obaveštajnih službi o pojedincu iz Putinovog užeg kruga koji direktno izaziva ruskog lidera "apsolutno nisu istiniti".

Visoki bezbednosni zvaničnici u Evropi rekli su da nisu svesni da se neko usudio da direktno ospori Putina. Uprkos tome, neki od tih zvaničnika rekli su da su pukotine sve očiglednije u više slojeva ruskog sistema, navodeći kritike i upiranje prstom u rusku vojsku, bezbednosne službe i regionalne vlade koje sada teraju vojno sposobne muškarce u službu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: