Vučić: Neće nas bombardovati

Ja sam se juče u Pragu sreo sa 38 svetskih lidera, mislim da se niko nije toliko satao, rekao je predsednik Srbije.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2022.

12:40

Vučić: Neće nas bombardovati
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIÆ

Vučić je, na svečanom otrvaranju nemačke fabrike MTU u Novoj Pazovi, pobrojao skoro svakog od tih sagovornika, odgovarajući tako na pisanja hrvatske štampe i komentare da je na samitu u jednom trenutku ostao sam, dok su svetski zvaničnici razgovarali u grupi.

"U Pragu sam se sreo sa 38 svetskih lidera, sa Erdoganom sam bio tri puta, imao sam čast da govorim na večeri, ali nije mi se razgovaralo sa Plenkovićem", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše pisanje hrvatske štampe o "orgijanju po Jasenovcu", predsednik Srbije kaže da na to nema šta da kaže, pogotovo jer su tamo ubijana deca.

Podsetimo, od juče su odnosi Srbije i Hrvatske još zategnutiji zbog odluke da se ukine diverzifikacija, koja je Srbiju ostavila bez ruske nafte.

"Bilo je mnogo njih koji su govorili o sankcijama, ali niko ditektno. Svi javno traže da uvedemo sankcije Rusije, ja to razumem i prihvatam kao politički legalan i legitiman zahtev. Uvodili ne u vodili sankcije, mi smo deo evropske političke zajednice. Kao što ste videli, nismo ih uveli pa smo bili deo i to veoma važan deo jer na našem panelu su bili i kancelar Nemačke i premijer Italije i predsednik Švajcarske, premijer Norveške, baš tamo gde sam ja bio iako nismo izabrali onaj na kojem se najviše priča, a najmanje rešenja donosi, a to je mir i bezbednost, već smo bili na energetskom forumu", naveo je Vučić.

Rekao je i da je Srbija znala za odluku o ukidanju za rusku naftu i ranije, odnosno da će se te sankcije za Rusiju odnositi i na nas. "Ali je onda Evropska komisija izašla s predlogom da budemo izuzeti iz toga, a onda se pojavila Hrvatska koja je tražila da ne budemo izuzeti", objasnio je predsednik Srbije.

Saznao je da je Hrvatska i sebe izuzela od sankcija, jer imaju posebne potrebe za nabavke nekakvog posebnog ulja koje dolazi iz Rusije za njihovu rafineriju. "Sebi su dali za pravo da pomažu Rusima i plaćaju za proizvode, ali daju sebi dodatno za pravo da Srbiji tu mogućnost oduzmu. Sve možete kada pripadate tom klubu a mi ne, ali onda ne govorite da to ima veze sa principima i moralom“, naglasio je on.

Na pitanje da prokomentariše kakav nas period čeka, budući da je rekao da dolaze teška vremena, rekao je da je to tačno, ali da nas niko neće bombardovati.

Vučić jr pojasnio da kada je rekao da nas čeka teži period od devedesetih nije mislio da će našu zemlju neko napasti, već da će biti teži u smislu svetske situacije. "Teži u smislu svetske situacije, ne mislim da će neko da nas bombarduje, napadne."

Takođe je rekao i da će se sutra obratiti građanima Srbije, kada će saopštiti sve važne odluke koje je Srbija donela.

"Više niko ne veruje u Kurtijeve priče"

Vučić je rekao i da više niko ne veruje u priču Aljbina Kurtija o destabilizaciji situacije na Kosovu.

On je na pitanje da prokomentariše izjavu kosovskog premijera da Rusija u saradnji sa Srbijom pokušava da destabilizuje Kosovo, rekao da se radi o priči koju slušamo skoro osam meseci o tome kako će Rusija i Srbija da izvrše invaziju.

"Šta drugo da priča? Da priča građanima kako im je lepo što im isključuje struju svaki dan, kako im je lepo kada nemaju nijednu fabriku?", upitao je on.

Kaže da niko više ne sluša kakve gluposti izgovaraju. "Vidim da je sve više ljudi na Kosovu, Albanaca, koji više ne veruju u te njegove priče", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: