"Putin je poražen"

"Vladimir Putin je ponižen na terenu i lišen je pravih opcija", rekao je Mark Vojadžer iz Centra za analizu evropske politike.

Izvor: index.hr

Petak, 07.10.2022.

11:47

Foto: Profimedia

Govoreći za Skaj Njuz, Vojadžer je rekao da nedavni ruski raketni napadi na ciljeve u Ukrajini pokazuju da Putinu "ponestaje opcija".

"Ponižavaju ga na terenu. Nije zauzeo onoliko terena koliko se nadao i na kraju čak razmatra neke nuklearne opcije. On preti Zapadu i Ukrajini potencijalnim napadom. Opet, ovo pokazuje da je prilično lišen pravih opcija na terenu. Pokazalo se da je njegova vojska zapravo snaga sovjetskog tipa naoružana zastarelim oružjem. Nedostaje koordinacije i discipline. Ceo svet je to video", kaže ovaj stručnjak.

"Dakle, nema puno razloga za slavlje, ali, nažalost, kada je steran u ćošak, može biti prilično opasan. I moramo biti spremni na sve mogućnosti", dodao je.
Upitan o komentarima američkog predsednika, koji je upozorio da je rizik od nuklearnog "armagedona" trenutno na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. zbog rata u Ukrajini, Vojadžer je dodao da se takvo upozorenje mora ozbiljno uzeti u obzir.

"Američka obaveštajna služba bila je prilično impresivna u predviđanju ruskog napada još od zime", dodao je.

"Dakle, shvatio bih prilično ozbiljno ako američki predsednik izdaje takvo upozorenje i šalje takve poruke ne samo svetu već i Putinu. Koliko ja znam, američka administracija prilično je jasno poručivala ruskom režimu da će svaka upotreba nuklearnog oružja izazvati stvarno snažnu i odlučnu reakciju", zaključuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: