Makronu i Šolcu predstavljene "crvene linije"

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da je predstavila "crvene linije" Makronu i Šolcu.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2022.

08:02

Makronu i Šolcu predstavljene
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Osmanijeva je rekla da je tokom sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom predstavila "crvene linije" preko kojih, kako kaže, Priština ne može da ide.

Osmani je sinoć na pres konferenciji u Pragu, gde je učestvovala na samitu Evropske političke zajednice, rekla da je tokom sastanka sa dvojicom evropskih lidera pokrenula pitanje liberalizacije viznog režima i članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, a da je razgovarano i o dijalogu sa Beogradom, prenosi Koha.

Omani je rekla da se "crvene linije" Prištine odnose na zaštitu, kako je navela, "teritorijalnog integriteta, suvereniteta i ustavnosti".

Govoreći o mogućem formiranju Zajednice srpskih opština, Osmani je rekla da je "alfa i omega svakog delovanja" ustav tzv. Kosova i ponovila da, prema odluci ustavnog suda u Prištini, takvi mehanizmi ne mogu biti jednonacionalni niti imati izvršna ovlašćenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: