Tenzije na granici – rat se širi?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Poljska pokazuje najviše aktivnosti u blizini granica Belorusije, stvarajući novu mehanizovanu diviziju.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2022.

17:21

Tenzije na granici – rat se širi?
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM /

"Poljska je najaktivnija. Nova mehanizovana divizija se postavlja na jugu beloruskog pravca. Na severu i jugu zemlje formiraju se brigade teritorijalne odbrane Poljske", rekao je Lukašenko na sastanku o vojnoj bezbednosti, prenela je agencija Belta.

Prema njegovim rečima, intenzitet izviđačkih letova u blizini beloruskih granica je i dalje visok.

"Operativna obuka i događaji borbene obuke se aktivno organizuju, uključujući korišćenje vojnog poligona Pabrade u Litvaniji. Poligon za obuku je samo 15 kilometara udaljen od državne granice Belorusije", kazao je Lukašenko.

Kako je rekao beloruski predsenik, istovremeno, pod maskom podrške Kijevu, niz evropskih zemalja sprovode planove za nabavku savremenog naoružanja i opreme, kao i jačanje svojih armija.

Takođe je naveo da poljska vlada umesto da podržava svoje stanovništvo u teškom socio-ekonomskom okruženju, planira da poveća svoj vojni budžet.

Kako je rekao, Litvanija i Letonija takođe pokušavaju da održe korak u trci u naoružanju, ali nemaju dovoljno novca, pa zato traže od NATO-a da pojača svoje prisustvo u ovim zemljama raspoređivanjem bataljonskih brigadnih borbeno-taktičkih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: