Nove rakete nemilosrdne: Meta civili?

Ukrajinska vojska počela je da koristi novi tip rakete za američke višecevne raketne sisteme (MLRS) HIMARS tokom granatiranja Luganska.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 03.10.2022.

21:15

Nove rakete nemilosrdne: Meta civili?
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ranije u ponedeljak, agencija je izvestila da je ukrajinska vojska u 1.40 po moskovskom vremenu napala Starobelsk iz M142 HIMARS MLRS, rekavši da su oštećeni i vrtić, tri stambene zgrade i lokalni stadion.

"Ovo je drugi grad u kojem su testirali ovu vrstu rakete. Ova raketa M30 ispaljena je iz lansera M142 HIMARS", rekao je Getmanski i dodao da je upotreba ovih raketa pre neki dan zabeležena i u gradu Brianka. . Prema njegovim rečima, novi tip projektila se razlikuje po tome što je punjen gelerima, kuglicama malog prečnika od volframa. Takve rakete su dizajnirane da unište neprijateljsku pešadiju, ali Getmanski je rekao da su, pošto je jedna od raketa pogodila centar grada, meta bili civili.

Višestruki raketni sistem HIMARS (High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem) razvili su BAE Sistems i Lockheed Martin 1996-2000. Na osnovu troosovinske šasije na točkovima, može da nosi šest projektila ili jednu operativno-taktičku balističku raketu. Efektivni domet ispaljivanja određenih tipova projektila dostiže 80 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: