Bez potpisa iz Bugarske: Ništa od podrške Ukrajini za NATO

Predsednik Bugarske Rumen Radev je odbio da potpiše celokupan tekst deklaracije devet zemalja Istočne Evrope.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 03.10.2022.

19:04

Bez potpisa iz Bugarske: Ništa od podrške Ukrajini za NATO
EPA-EFE/J.J. Guillen

On je to odbio zbog člana u kome se daje podrška ulasku Ukrajine u NATO, saopštila je pres služba bugarskog predsednika.

Dokument su 2. oktobra potpisali predsednici Rumunije, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovačke i Poljske.

„Rumen Radev nije saglasan sa celokupnim tekstom deklaracije, koji su usvojile neke zemlje Istočne Evrope na temu članstva Ukrajine u NATO. Predsednik podržava druge pozicije koje se nalaze u dokumentu“, navodi se u izjavi koju je objavila agencija BTA.

Iako je Bugarska potpisala deklaraciju o budućem članstvu Ukrajine na NATO samitu u Bukureštu 2008. godine, to se tada dešavalo u sasvim drugačijoj bezbednosnoj situaciji.

Radev smatra da odluku o članstvu Ukrajine u NATO treba usvojiti tek nakon što Rusija i Ukrajina, kao strane u sukobu, razrade, prihvate i realizuju jasne parametre mirnog rešenja.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije izjavio da Ukrajina podnosi zahtev za ubrzano pridruživanje NATO-u. Postupak prihvatanja Ukrajine u NATO je preuranjen, izjavio je kasnije pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromenljiv stav Alijanse o pravu svake zemlje da odredi svoj put i politiku „otvorenih vrata“. On je naglasio da će se NATO potruditi da pruži pomoć Kijevu da se zaštiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: