Nove cene studentskog života?

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je potrebno da se fragmentalno povećaju cene studentskog života.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.10.2022.

14:37

Nove cene studentskog života?
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"To je svakako pitanje pre svega za direktore studentskih cenatara. Ono što smo doneli kao odluku to je, da imajući u vidu poremećjaje na tržištu, potrebno je da se vrlo fragmentalno, na neki način povećaju cene studenskog života u smislu smeštaja, u zavisnosti od kategorije, ali takođe i ishrane", kazao je ministar novinarima na Fakultetu političkih nauka posle obeležavanja početka akademske godine.

Ružić je objasnio da takvu situaciju nameću nove okolnosti.

"Ako vam kažem da je ishrana 260 dinara dnevno, a tu govorimo o doručku, ručku i večeri, onda vam je jasno da je samo važno videti po kom modelu se to radi, kolika je participacija države, a kolika roditelja, odnosno studenata. Participacija države je više od 80 odsto i takav model mislim da ne postoji u velikom broju razvijenih zemalja", kazao je Ružić.

On je dodao da su i stanovi i takozvane studenske sobe u privatnom smeštaju mnogo poskupele i da je veće interesovanje studenata za smeštaj u studenstkim domovima.

"Beogradski studenstki centar sa svim domovima koje ima, poseduje kapacitet od 10.500 mesta. Sagledavamo mogućnosti i načine da to proširimo preko već registovanih i licenciranih domova učenika srednjih škola, ako to bude moguće", istakao je Ružić.

Odovarajući na pitanje Tanjuga da li će se akademska godina odvijati neometano, ako se uzme u obzir najavljena energetska kriza, Ružić je rekao da je obrazovni sistem jedan od najsenzitivnijih u našoj državi.

"Što se tiče energetske krize, ona nije lokalna i regionalna, ona je planetarna i obrazovni sistem jeste jedan od najsenzitivnijih sistema u našem društvu i državi. Mogu da ponovim da će i ova Vlada u tehničkom mandatu i buduća vlada u fokus staviti obrazovni sistem", kazao je Ružić.

On je dodao da ne očekuje probleme u viskoškolskim ustanovama zbog energetske krize.

"Ne očekujem da će biti bilo kakvih problema te vrste, ali svakako pozivam sve one koji su organi rukovođenja bilo u visokoškolskim ustanovama,osnovnim i srednjim školama da povedu računa i da koliko je moguće promovišu štednju", kazao je ministar prosvete.

Ružić je dodao da su proriteti u visokom obrazovanju definisani,a to je da se posle mnogo decenija, sada mnogo više ulaže pre svega u infrastrukturu, izgradnju novih objekata, kao i rekonstrukciju postojećih objekata visokoškolskih ustanova, investira se u studenstki standard, studenske domove i studentske centre širom Srbije.

"To je važno za omogućavanje ambijenta u kome će studenti moći da se obrazuju, stiču neka nova znanja i da se integrišu u naše društvo zarad boljitka", rekao je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: