Putin je sateran u ćošak, i on to zna

Ruski predsednik žuri da proglasi pobedu i zacementira male dobitke i traži mir, vodeći opasnu političku igru, bez obzira na fanfare u Moskvi, piše CNN.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

11:14

Putin je sateran u ćošak, i on to zna
EPA-EFE/ MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREML

Pozvao je Ukrajinu da odmah prekine vatru i sedne za pregovarački sto, ali je dodao: "Nećemo pregovarati o izboru naroda. To je rešeno. Rusija to neće izdati". Kako prenosi Index.hr, Putin daje sve od sebe da to sakrije, ali on gubi rat u Ukrajini. To je svima vidljivo.

Putinova nedavna mobilizacija 300.000 vojnika neće moći da tako brzo preokrene njegove gubitke na bojnom polju, a mogla bi imati negativne posledice u samoj Rusiji, stavljajući ga na opasnu političku poziciju.

Prema službenim podacima iz EU, Gruzije i Kazahstana, oko 220.000 Rusa prebeglo je preko njihovih granica otkako je objavljena delimična mobilizacija. Iz EU kažu da njihov broj - gotovo 66.000, predstavlja povećanje od više od 30 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Međutim, nezavisni ruski mediji koji citiraju obaveštajno-bezbednosnu službu FSB, ocenjuju ukupni egzodus još većim, tvrdeći da je više vojno sposobnih muškaraca pobeglo iz zemlje - 261.000, nego što ih se do sada borilo u ratu - između 160.000 i 190.000.

Andrej Kortunov, koji u Moskvi vodi Ruski savet za međunarodne poslove, kaže da ne zna šta se događa u Kremlju, ali da razume raspoloženje javnosti zbog ogromnih troškova i žrtava u ratu.

Putinova je logična opcija, smatra Kortunov, da proglasi pobedu i izađe pod svojim uslovima. Ali za to mu je potrebno značajno postignuće na terenu. "Rusija ne može jednostavno da kaže da je misija ispunjena. Trebalo bi da postoji nešto što se javnosti može predstaviti kao pobeda."

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da potezi Moskve nemaju nikakav legitimitet, dodavši da će Vašington nastaviti da poštuje međunarodno priznate granice Ukrajine. EU je rekla da nikada neće priznati nezakonitu aneksiju Kremlja i opisala taj potez kao novo kršenje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Kurt Volker, koji je bio američki ambasador pri NATO-u i specijalni predstavnik SAD-a u Ukrajini za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, veruje da se Putin možda sprema za mir: "Mislim da on mora da maše nuklearnim oružjem, upućuje svakojake pretnje Evropi, a zatim da kaže - u redu, idemo da pregovaramo. I pustite me da zadržim ono što sam već uzeo."

Ako su ove analize tačne, one uveliko pridonose objašnjenju onoga šta se dogodilo ispod Baltičkog mora u ponedeljak. I danski i švedski seizmolozi zabeležili su eksplozivne udarne talase blizu morskog dna. Prvi oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, magnitude 2.3, a zatim ponovno oko 19 sati, magnitude 2.1.

Za nekoliko sati otkriveni su uzburkani delovi mora, Danci i Nemci poslali su ratne brodove da osiguraju područje, a Norveška je pojačala bezbednost oko svojih naftnih i gasnih postrojenja.

Sabotaža gasovoda Severni tok mogla bi, prema Hilu, da bude poslednje Putinovo kockanje, tako da nema povratka oko pitanja gasa. Time se Evropi onemogućuje da nastavi da stvara rezerve gasa za zimu. Dakle, ono što Putin radi je bacanje apsolutno svih aduta na ovo što se događa sada.

Drugi faktor koji ubrzava Putinovo razmišljanje može biti približavanje zime. Ni Napoleon ni Hitler nisu uspeli da zauzmu Moskvu jer su linije snabdevanja kroz Ukrajinu bile preduge i izložene zimi. Volker kaže da Putina sada pritiska ono što je istorijski spasilo Rusiju:

"Ovaj put je Rusija ta koja mora da void računa o snabdevanju, pokušavajući da održi svoje snage u Ukrajini. To će biti jako teško ove zime. Tako da se odednom, zbog svih ovih činilaca, Putinov tajming pogoršao."

Prema Hilu, Putin želi da pregovara s Bajednom i saveznicima, ali ne i s Ukrajinom: "On zapravo poručuje da ćemo sada morati da pregovaramo s njim i tražimo mir. A to znači a priznamo stanje na terenu u Ukrajini."

Volker očekuje od Putina da se prvo obrati Francuskoj i Nemačkoj: "Verovatno će im reći da treba da se okonča rat, kako će on zaštititi svoje teritorije po svaku cenu, koristeći sva potrebna sredstva, te ih pozvati da izvrše pritisak na Ukrajince da se nagode."

Ako je ovo Putinov plan, mogao bi se pretvoriti u njegovu najveću stratešku pogrešnu procenu do sada. Zapad nije zainteresovan da Putin ostane na vlasti - američki ministar obrane je to rekao još u leto - a još manje da izneveri Ukrajinu nakon svih njenih patnji, navodi CNN.

Putin zna da je steran u ćošak, ali čini se da ne shvaća koliko mali prostor ima. I to je, naravno, ono što najviše zabrinjava - je li zaista spreman da ispuni svoje nuklearne pretnje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: