SAD "obrađuju" Tursku

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven razgovarao je danas u Istanbulu sa savetnikom turskog predsednika Ibrahimom Kalinom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.10.2022.

23:15

SAD
EPA/EFE/ATEF SAFADI

Tema je napredak u procesu pristupanja Finske i Švedske NATO-u, saopštila je Bela kuća.

Saliven i Kalin su tokom sastanka, koji prethodno nije najavljen medijima, razgovarali i o "osudi pokušaja Rusije da izvrši nelegalnu aneksiju ukrajinske teritorije", dodaje se u saopštenju Bele kuće.

Oni su, kako se navodi, razgovarali o podršci mirovnim pregovorima između Jermenije i Azerbejžana, kao i o značaju dijaloga i diplomatije za rešavanje bilo kakvih nesuglasica u istočnom Mediteranu, prenosi Rojters.

Švedska i Finska podnele su zahtev za pridruživanje NATO, ali se tome usprotivila Turska, zemlja članica NATO.

Turska je ukinula veto na članstvo Finske i Švedske u NATO, nakon sporazuma koje su postigle navedene tri zemlje na marginama samita NATO u Madridu u junu ove godine.

Ankara je zahtevala da ove nordijske zemlje prestanu da podržavaju kurdske grupe, kao što je Radnička partija Kurdistana i ukinu zabranu prodaje dela oružja Turskoj.

Dan ranije, redsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će ostati pri svom stavu po pitanju pristupanja Švedske i Finske NATO.

"Dok se ne ispoštuju obećanja data našoj zemlji, nastavićemo da imamo naš principijelan i odlučan stav", rekao je Ergogan u parlamentu, prenela je Anadolija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: