"Nova normalnost" Kine: Amerika sumnja

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da ne vidi neposrednu pretnju od invazije Kine na Tajvan.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.10.2022.

19:57

Tanjug/Radio Television Hong Kong via AP Photo

Ali, ujedno smatra da svojim vojnim aktivnostima Peking pokušava da uspostavi "novu normalnost" oko ostrva.

"Ne vidim da će doći do skore invazije. Ono što vidimo je da se Kina kreće ka tome da formira ono što bismo nazvali novom normalnošću", rekao je Ostin za Si-En-En.

U tom kontekstu ukazao je na pojačanu aktivnost Pekinga, poput brojnih prelazaka kineskih aviona središnje linije Tajvanskog moreuza.

"Taj broj se vremenom povećao", naveo je Ostin.

Ostin je rekao da će SAD nastaviti da sarađuju sa saveznicima i partnerima kako bi osigurali da se održi "slobodan i otvoren Indo-Pacifik", prenosi Rojters.

On je dodao da je razgovao i telefonom i lično sa kineskim ministrom odbrane Veijem Fengeom i istakao da su se saglasili da je važna otvorena komunikacija, prenosi Rojters.

Nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu ove godine, Kina je pokrenula vojne vežbe u blizini Tajvana.

Manevri i dalje traju, ali u mnogo manjem obimu.

SAD i saveznici odgovorili su na vežbe tako što su nastavili da plove regionom.

Brod američke mornarice i kanadska fregata sproveli su rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz 20. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: