Turska mora da odluči? "Obustavite provokacije"

Grčka želi da uspostavi konstruktivan dijalog sa Turskom zasnovan na međunarodnom pravu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.10.2022.

18:05

Turska mora da odluči?
Ilustracija: Depositphotos/ Furian

Ankara mora da obustavi eskalaciju provokacija bez presedana, izjavio je danas grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendijas.

Prema njegovim rečima, Turska je u poslednje vreme značajno povećala broj preletanja i narušavanja grčkog vazdušnog prostora i neprestano krši osnovno pravilo za odnose među državama, a to je princip jednakosti nacija.

Na Turskoj je da odluči da li će biti tog dijaloga ili ne, ali pre toga Ankara mora da obustavi provokacije, rekao je Dendijas u intervju za grčki nedeljnik Proto tema.

EU je prošlog meseca izrazila zabrinutost zbog izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je optužio Grčku da je okupirala demilitarizovana ostrva u Egejskom moru i rekao da je Turska spremna da u vezi sa tim učini ono što je neophodno kada za to dođe vreme.

Turska je prošlog meseca optužila Grčku da je rasporedila vojna vozila, koja je dobila od Sjedinjenih Država, na demilitarizovana ostrva u Egejskom moru - Lezbosu i Samosu, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: