Brazil bira novog predsednika, senatore, poslanike i guvernere

Više od 150 miliona građana Brazila izašlo je na birališta da bi izabrali novog predsednika države, senatore, odbornike i državne guverenere.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.10.2022.

17:33

Brazil bira novog predsednika, senatore, poslanike i guvernere
Foto: Profimedia

U fokusu su predsednički izbori, na kojima su glavni kandidati bivši šef države Luiz Injasio Lula da Silva i aktuelni predsednik, desničar Žair Bolsonaro, preneo je Rojters.

Prema ispitivanju javnog mnjenja, očekuje se ubedljiva pobeda Da Silve na izborima.

On bi kako je navedeno u istraživanjima javnog mnjenja trebalo da osvoji 48,3 odsto glasova, a Bolsonaro 36,3 procenata.

Bolsonaro je glasao u Rio de Žaneiru i rekao da očekuje da će pobediti na izborima u prvom krugu, uprokos tome što mu istraživanja javnog mnjenja daju male šanse.

Na predsedničkim izborima u Brazilu učestvuje 11 kandidata.

Pobednik bi mogao biti poznat nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta u 17.00 časova po lokalnom vremenu.

Bolsonaro je zapretio da će osporiti rezultat glasanja, nakon što je optužio izborne vlasti da planiraju zaveru protiv njega, sugerišući da vojska treba da sprovede paralelno prebrojavanje, što su oni odbili.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes, koji je trenutno na čelu saveznog izbornog suda, rekao je da očekuje miran dan sa "mirnim" rezultatima.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača, dva kandidata sa najviše glasova učestvovaće u drugom krugu glasanja 30. oktobra.

Građani Brazila, takođe, biraju svih 513 poslanika donjeg doma Kongresa, trećinu od 81 člana Senata, guvernere država i odbornike.

Iako Lula da Silva vodi u predsedničkoj trci, očekuje se da će konzervativna koalicija koja podržava Bolsonara imati većinu u oba doma Kongresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: