Vojska raspoređena: Očekuje se državni udar?

Nakon burne predizborne kampanje, Brazilci danas izlaze na birališta da bi izabrali novog predsednika.

Izvor: index.hr

Nedelja, 02.10.2022.

09:36

Vojska raspoređena: Očekuje se državni udar?
EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

Glavni predsednički kandidati su aktuelni predsednik desničar Žair Bolsonaro i levičarski bivši predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je u vlast od 2003. do 2010. godine.

Ankete daju Luli jasno vođstvo, ali Bolsonaro je unapred izrazio sumnju u izborni sistem i nagovestio da možda neće priznati rezultate izbora, koji su podelili najveću ekonomiju Latinske Amerike. U svojoj poslednjoj debati pre izbora u nedelju, dva kandidata su razmenjivali optužbe za korupciju i malo razgovarali o predlozima za upravljanje tom južnoameričkom zemljom.

Bolsonarove pristalice pozvale su na vojni udar

Bolsonaro je svog levičarskog rivala nazvao šefom kriminalne grupe koja je vodila "kleptokratiju” tokom dva predsednička mandata i "lopovom” jer je bivši predsednik bio u zatvoru zbog korupcije.

Lula, koji ima dvocifrenu prednost pred prvi krug glasanja, nazvao je Bolsonara "besramnim" lažovom čija je vlada prikrivala mito za kupovinu vakcina tokom pandemije Covid-19, koja je ubila više od 680.000 Brazilaca. Optužio ga je i za "genocid" zbog njegove neodlučne politike u borbi protiv korona virusa.

Najmanje tri Luline pristalice su ubijene poslednjih meseci, a Bolsonarove pristalice osumnjičene su za ova ubistva. Pristalice aktuelnog predsednika su više puta otvoreno pozivale na vojni udar.

Sud je odobrio raspoređivanje oružanih snaga

Više od 156 miliona ljudi ima pravo da glasa na nedeljnim predsedničkim izborima. Pobednik bi mogao biti proglašen u roku od nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u 17 časova po brazilskom vremenu (22 sata po srednjeevropskom vremenu).

Visoki izborni sud odobrio je raspoređivanje oružanih snaga u 568 opština na dan izbora kako bi građani ostvarili svoja biračka prava.

Brazilci takođe glasaju u nedelju za svih 513 članova donjeg doma Kongresa, trećinu 81-članog Senata i guvernere i zakonodavna tela država. Glasanje je obavezno.

Ako nijedan od predsedničkih kandidata ne dobije više od 50 odsto glasova u prvom krugu, dva kandidata sa najviše glasova suočiće se u drugom krugu 30. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: