Amerika u strahu: Bežite iz Rusije dok još možete. Čime god stignete FOTO

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2022.

11:15

Amerika u strahu: Bežite iz Rusije dok još možete. Čime god stignete FOTO
Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Američk ambasada u Moskvi pozvala je svoje građane da se uzdrže od putovanja u Rusiju, a one koji su već u toj zemlji da odmah odu, navodi se u saopštenju diplomatskog predstavništva.

Slično upozorenje Ambasada je izdala još u februaru, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i od tada nije promenila preporuke. Kao razlog za upozorenje objavljeno u sredu Ambasada je navela mobilizaciju koja je počela u Rusiji.

U saopštenju diplomatskog predstavništva navodi se da Rusija „može da odbije da prihvati dvojno rusko-američko državljanstvo i pozove one koji ga imaju u vojnu službu“.

"Građani SAD ne bi trebalo da putuju u Rusiju, a oni koji borave ili putuju, treba odmah da napuste Rusiju dok još postoje dostupne mogućnosti za to", navodi se u saopštenju na sajtu Ambasade. "Komercijalni letovi su trenutno ograničeni i često nedostupni u kratkom roku. Kopnene rute automobilom ili autobusom su dostupne. Ako želite da napustite Rusiju, morate sami da obezbedite odgovarajuće načine", dodaje se u saopštenju.

A gužve na granicama?

Vlade Bugarske i Poljske pozvale su svoje državljane koji su još u Rusiji da odmah napuste tu zemlju. Kako navodi Gardijan, to bi mogao da bude potez koji će dovesti do još većih gužvi na graničnim prelazima, s obzirom na to da sve više ljudi beži iz Rusije od mobilizacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pozvalo je u utorak u saopštenju građane te zemlje da se "uzdrže od putovanja u Rusku Federaciju" i savetovalo da bugarski državljani u Rusiji "razmotre mogućnost da što pre napuste zemlju, koristeći trenutno dostupna prevozna sredstva".

Slično saopštenje uputilo je i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova, preneli su poljski mediji.

"U slučaju drastičnog pogoršanja bezbednosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih okolnosti, evakuacija bi mogla biti znatno otežana ili čak nemoguća. Preporučujemo građanima Poljske koji se nalaze na teritoriji Rusije da napuste njenu teritoriju koristeći raspoloživa komercijalna i privatna prevozna sredstva", navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: