Brnabić u Japanu: "Srbija obrazložila svoju poziciju u vezi sa Ukrajinom" VIDEO

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u utorak državnoj sahrani bivšeg premijera Japana Šinza Abea u Tokiju, a danas će se obratiti javnosti iz Japana.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2022.

10:14

Brnabić u Japanu:
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Premijerka Srbije sastala se danas u Tokiju sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

"Iskorisićemo sastanak sa premijerom Kišidom iskoristićemo taj sastanak da nastavimo da gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom", rekla je Brnabić.

"Na ovim poilitičkim sastancima nekada deluje kao da nismo ni odlazili iz Evrope. Tema Ukrajine je toliko prisutna na tim sastancima i toliko je interesovanje za poziciju i položaj Srbije prema tom pitanju da li ćemo uvoditi sankcije ili nećemo, kako to da još uvek nismo uvodili sankcije. Tu je dobra prilika da se još jednom obrazloži pozicija Srbije", rekla je premijerka.

Na pitanje da li japanski političari vrše pritisak na Srbiju, premijerka je navela da je politika u Japanu dosta drugačija nego politika u Evropi.

"Oni ne vrše nikakav pritisak, ali žele da čuju zašto nismo uveli nikakve sankcije. Mi nismo neutralni po tom pitanju, mi smo se pridružili rezolucijama UN-a, mi smo rekli da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je ta što mi nismo i nećemo uvesti sankcije Rusiji", izjavila je premijerka.

"Ja sam uputila poziv premijeru Kišidu da želimo da Carska porodica Japana poseti Srbiju, kao i da on poseti našu zemlju. Nastavićemo da gajimo ove odnose jer su nam oni bitni i politički i ekonomski", zaključila je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: