Albanske zastave za Dan zastave

Albanci u Preševu skinuli zastavu Republike Srbije na zgradi SO i istakli albansku, tokom obeležavanja Dana zastave-

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2006.

07:48

Default images

U Preševu, na centralnom gradskom trgu danas se okupilo oko 2.000 uglavnom mladih kojoi su na bini i oko nje razvili desetak zastava Albanije. Dok se očekivao početak mitinga, dvojica Albanaca su sa terase lokalnog parlamenta, s puno besa i gneva, skinuli srpsku i postavili tri albanske zastave.

Usledili su himna Albanije i minut ćutanja za preminule borce OVPMB-a, koji su nastradali u okršajima 2001. godine.

Posle svečanosti, upitan da prokomentariše skidanje srpske zastave s državne institucije, kakva je opština, predsednik Ragmi Mustafa rekao je da to ne treba gledati kao incident. Međutim, predsednik Demokratske unije doline, Skender Destani, drukčije je reagovao:
"Ovo što je urađeno je sramota, bez obzira ko je uradio, sramota je i onaj ko je skinuo zastavu treba da snosi odgovornost".

U Bujanovcu, nezadovoljni Albanci su bili tolerantniji. Oni su na zgradi lokalnog parlamenta, pored srpske postavili i albansku zastavu.

Pre toga su se u Bujanovcu sastali albanski odbornici i sa protestnog skupa uputili pismo srpskim zvaničnicima. Predsednik Odbora za ljudska prava, Šaip Kamberi, o sadržini kaže: "Suština dokumenta je da se promene uslovi korišćenja simbola nacionalnih manjina, u odnosu na postojeće".

U Preševu, osim na svečanosti, nije bilo isticanja albanskih zastava. U Bujanovcu, zastave Albanije su se pojavile u tri sela, Lučanima, Končulju i Velikom Trnovcu.

Albanci obeležavaju Dan zastave

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi nije želeo da komentariše isticanje zastave Albanije na zgradi Skupštine opštine Bujanovac.

Arifi je agenciji Beta kazao da "ne zna o čemu se radi" i da prvo mora da "dobije podatke od službenika i portira u opštini".

Albanska zastava na SO Bujanovac, koju je postavila grupa od dvadesetak mladića koji su provalili u kancelariju jednog od opštinskih službenika, ostala je na zgradi opštine i nakon završetka svečanog skupa u bujanovačkom Domu kulture povodom Dana zastave. Na zgradi opštine su sada albanska i srpska zastava.

Arifi je kazao da policija nema razloga da se meša u taj događaj. "Mi ćemo videti o čemu se radi. Ne znam ko će da skine zastavu, ali nema zašto da to radi policija, niti da interveniše", izjavio je Arifi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: