Nova krivična prijava protiv još trojice Hrvata; "Direktan udar na državu, Srbi krenuli na generale"

Advokat preživelih u zločinu na na Petrovačkoj cesti 1995. Dušan Bratić najavljuje podizanje novih optužnica.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 22.08.2022.

09:29

Nova krivična prijava protiv još trojice Hrvata;
Ilustracija: Shutterstock/ALDECA studio

On je rekao da, povodom reakcija iz Hrvatske zbog optužnice, imaju odgovor na politički pritisak u ovom pravosudnom postupku:

"Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu podnećemo novu krivičnu prijavu zbog istog događaja sa pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loša, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog stožera HV u Oluji, brigadira Ilije Maricica, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva i generala Pavao Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru u vreme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni. Prva dvojica su bili saučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo delo, a ovaj poslednji saučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin. Ako tužilaštvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavićemo prijavu i dokaze tužilaštvu druge dve zemlje, članice EU, koje su takođe po principu Univerzalne jurisdikcije već osudila dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine. Tako ćemo sa njima razgovarati, na terenu prava, a njima ostavljamo teren politike i post zločinačke nagone pomoći izvršiocima u izbegavanju pravde", rekao je Bratić Miljavac je rekao da je malo iznenađen ovim informacijama koje dolaze iz Srbije.

"Osim pilota, sad idu i na generale, odnosno na one koji su bili zaduženi za organizovanje nje operacija, a što je direktan udar na državu.

Savest mi je čista. Svestan sam da u svakom ratu, nažalost, stradaju i nevini ljudi, ali niko nikad nije doneo odluku da se gađaju civili", komentirasao je Miljavac za TV N1.

Dodao je i da je razočaran reakcijom hrvatske Vlade: "Uporno govore da će napraviti sve da zaštite pilote, ali voleo bih da čujem što to konkretno znači".

Boravić: Saznao iz medija

Penzionisani ratni pilot Danijel Boravić je komentarisao potvrđivanje optužnice Srbije za Petrovačku cestu i dodao da je o tome saznao iz medija i da sada, kako je kazao, čeka, potez Hrvatske.

“Sad se čeka ono što će hrvatska država napraviti u smislu one izjave premijera da Hrvatska zna kako će zaštititi svoje ratne pilote”, rekao je Borović za zagrebačku N1.

Optužnica Srbije tereti četiri pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva da su počinili ratni zločin gađajući civile, među kojima su bila i deca, u koloni na Petrovačkoj cesti tokom akcije Oluja 1995. godine". Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković naveo da srpske vlasti koriste tu optužnicu kako bi skrenule pažnju sa brojnih problema koje imaju.

Čak je zapretio i da će Hrvatska preduzeti sve korake da zaštiti svoje pilote, pa čak i da blokira i pregovore Srbije o pristupanju EU. Takođe u proteklom periodu i pojedini mediji u Srbiji bliski komšijama manipulišu da se taj zločin politizuje.

Podsećamo, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica za ratne zločine u "Oluji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: