Otkriveno kada se Vučić obraća javnosti; "Predsednik ne može da se pomiri s tim..."; Kurti je provocirao VIDEO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2022.

13:39

Otkriveno kada se Vučić obraća javnosti;
.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Petković je juče bio u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, Vučić se obraća javnosti u nedelju u 13.30, nakon sastanka sa Srbima sa Kosova. "Predsednik ne može da se pomiri s tim da imamo sukobe, da nemamo kompromis, danononćno radimo na tome da nađemo rešenje", rekao je Petković.

"U nedelju će predsednik govoriti o svemu, dijalogu, predlozima, ponašanju Kurtija, kao i našom željom da pre svega sačuvamo mir i stabilnost, živote naših građana na KiM", kazao je Petković.

Ukazao je da je još iz Brisela Vučić zakazao sastanak sa političkim predstavnicima sa KiM, za nedelju u 11 časova u Palati Srbije. Petković je dodao da će Vučić potom imati i telefonski razgovor sa predsednikom Azerbejdžana, sa kojim će razgovarati o kupovini struje po korektnim uslovima. Potom će se Vučić, kako je rekao, obratiti naciji.

Istakao je da Vučić od jutros razgovara sa svojim saradnicima i sa srpskim pregovaračkim timom nastavlja da radi na nalaženju kompromisnih rešenja.

"O jučerašnjem danu i svemu što se juče dešavalo, Vučić je jutros izvestio i predsednicu vlade kao i nekoliko funkcionera u Vladi Republike Srbije. Time smo bukvalno po povratku iz Brisela započeli naš danonoćni rad na traganju rešenja da sačuvamo mir i stabilnost. Od danas počinje naša trka s vremenom, kakao da pored svih problema i teškoća, pored gotovo nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, kako da osiguramo bolji život i mir za Srbe na KiM, da izbegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države", rekao je Petković.

Ističe da se razmatraju sva moguća rešenja koja će biti u interesu srpskog naroda na KiM i koja neće pogaziti interese naše države, a ići će u pravcu kompromisnog rešenja.

"To je razlog zbog čega vam se danas obraćam ja, a ne predsednik Vučić koji će se obratiti javnosti u nedelju u 13.30 iz Palate 'Srbija', a razlog je taj što Vučić nikada ne izlazi za govornicu, ne govori šta je nerealno i ne obećava predloge i rešenja koja ne može da ispuni, iako ovde mnoge stvari ne zavise od nas. Potrebna je druga strana koja mora da se složi i ide u pravcu kompromisnih rešenja", rekao je direktor Kancelarije za KiM. Petković je rekao i da je Vučić u Briselu branio poziciju Srbije i tragao za kompromisnim rešenjima, da se sačuva mir, ali i da je znao da na miran i mudar način odgovori predstavnicima međunarodne zajednice i Aljbinu Kurtiju.

"Nakon izuzetno teškog dana u Briselu, čini se i gotovo najtežeg dana u poslednjih jedanaest godina koliko traju pregovori, od jutros smo nastavili razgovore. Predsednik Vučić je od jutros sa svojim saradnicima nastavio naporno i vredno da radi na pronalaženju kompromisnih rešenja o jučerašnjem danu i svemu što se juče dešavalo u Briselu. Jutros je izvestio i predsednicu Vlade kao i nekoliko funkcionera u Vladi Srbije. Time smo po povratku iz Brisela započeli naš danonoćni rad u nadi da sačuvamo mir i stabilnost. Od danas počinje naša trka sa vremenom, kako da pored svih problema i poteškoća kao i nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, osiguramo bolji život i mir pre svega za Srbe na KiM, izbegnemo sukobe, ali i nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države", rekao je Petković.

Dodao je da su i brojni predstavnici međunarodne zajednice priznali da je delegacija Beograda bila posvećena, tragala za rešenjima, i da su svi jasno uvideli koliko je Beograda bio konstruktivan, izlazio sa predlozima i rešenjima i bio spreman da za dogovor, dok nije postojala nikakva spremnost i potuno odbijanje Prištine, odnosno Kurtija.

"Vučić je vodio računa da sve vreme, kao i svi članovi tima ostanu mirni i staloženi, isključivo posvećeni pronalaženju rešenja, da ne dozvolimo ni u jednom trenutku da nas Kurti isprovocira, a bilo je i takvih momenata", rekao je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: