A šta ako u Zaporožju "nešto pukne"? Otkriveno šta Rusi planiraju

Sve oči sveta uprte su u najveću nuklearnu elektranu na tlu Evrope – Zaporožje, koju kontrolišu ruske snage. Ako "nešto pukne", posledice će biti ogromne.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2022.

12:55

A šta ako u Zaporožju
Foto: Profimedia

Rusija smatra da ukrajinska strana u sukobu planira da izvede napad na tu nuklearku, za šta će, kako je iz Moskve saopšteno, sigurno okriviti Rusiju.

Stejt department je saopštio da Rusija, navodno, zanemaruje pitanja nuklearne bezbednosti i primenjuje nasilje prema zaposlenima nuklearke.

S druge strane, ruska ambasada u SAD to demantuje, tvrdeći da Vašington otvorenim lažima o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje guraju ukrajinske snage u realizaciju zločinačkih zamisli, usled kojih preti tehnogena katastrofa sa čijim će se posledicama Evropa nositi dugi niz decenija.

U svakom slučaju, regionalni upravnik je rekao da je sistem zaštite u nuklearnoj elektrani Zaporožje podignut na viši nivo zbog mogućnosti napada ukrajinskih snaga.

U međuvremenu je stigla informacija koju su preneli britanski mediji, da je ukrajinska državna nuklearna agencija „Energoatom“ saopštila da ruske snage planiraju da isključe funkcionalne energetske blokove u Zaporožju i time ih isključe iz ukrajinske električne mreže.

"Energoatom" je u današnjem saopštenju naveo da veruje da Rusija, koja kontroliše tu nuklearku u južnoj Ukrajini, tamo priprema "provokaciju velikih razmera".

"Ruska vojska trenutno traži dobavljače goriva za dizelske generatore, koji bi trebalo da budu uključeni nakon što se pogonske jedinice zatvore u nedostatku spoljnog napajanja za sisteme hlađenja nuklearnog goriva", rečeno je u saopštenju "Energoatoma".

Brojni mediji preneli su i vest da je od jutros zabeleženo kretanje ruskih vozila oko pomenute nuklearke.

Veliku nuklearnu elektranu, najveću u Evropi, zauzele su ruske snage u martu, ali u njoj još uvek rade ukrajinski tehničari, iako samo dva od šest reaktora rade punim kapacitetom. Rusija je stoga, takođe optužena i da nesavesno postupa sa ukrajinskim osobljem.

Ukoliko bi Rusi isključili elektranu, to bi stvorilo novi pritisak na snabdevanje Ukrajine električnom energijom, a ta zemlja se već sada, zbog ratnog razaranja, priprema za najtežu zimu od nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: