Si i Putin planiraju

Predsednci Kine Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, planiraju da prisustvuju samitu Grupe 20 na Baliju u novembru, rekao je predsednik Indonezije Džoko Vidodo.

Izvor: Beta

Petak, 19.08.2022.

10:40

Si i Putin planiraju
EPA-EFE MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Si Đinping će doći. Predsednik Putin mi je takođe rekao da će doći", rekao je Vidodo, a prenosi BBC, ukazujući da su to prve zvanične potvrdi da će ta dva lidera prisustvovati samitu.

To će biti prvi globalni samit od početka ruske invazije na Ukrajinu i pojačanih tenzija oko Tajvana.

To bi takođe bio prvi put da Si napustio Kinu od januara 2020, kada je ta država zatvorila svoje granice na početku pandemije koronavirusa. On je od tada samo 1. jula ove godine obeležio 25. godišnjicu povratka Hong Konga u Kinu.

Novembarski samit je dugo očekivan s obzirom da će mu prisustvovati i američki predsednik Džozef Bajden.

Nema informacija da li će se Bajden sastati sa Putinom ali postoje izveštaji koji ;nagoveštavaju mogućnost da se Bajden i Si uskoro sastanu licem u lice, uoči samita ili na marginama.

Odnosi između Vašingtona i Pekinga su se pogoršali i zbog poslednje posete američke političarke Nensi Pelosi Tajvanu.

Kina je zbog posete izvela vojne vežbe oko Tajvana, za koji tvrdi da je deo njene teritorije. SAD su osudile vežbe, koje je Tajvan opisao kao probu za invaziju, kao "neodgovorne".

Samit se održava nakon što su Kina i Rusija proglasile strateško partnerstvo "bez ograničenja", iako veliki deo sveta osudjuje Putinovu odluku da napadne Ukrajinu.

Vašington je ranije pozvao G20 da ukine članstvo Rusije i povuče Putinov poziv na samit o ratu u Ukrajini.

Indonezija se, u medjuvremenu, pozicionirala kao mirotvorac izmedju zemalja.

"Rivalstvo velikih zemalja je zaista zabrinjavajuće. Ono što želimo je da ovaj region bude stabilan, miran, kako bismo mogli da gradimo ekonomski rast", rekao je Jokovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: