Rusi: "Sprema se katastrofa"

Kijev u petak planira napad "pod lažnom zastavom" na nuklearnu elektranu Zaporožje tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

23:30

Rusi:
Ilustracija: Shutterstock/Ingus Kruklitis

To je novinarima rekao portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Kijevski režim će 19. avgusta planirati provokaciju u nuklearki Zaporožje tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša Ukrajini, pri čemu će Rusija biti optužena da je zbog toga izazvala katastrofu u ovoj elektrani" rekao je Konaševko, kako prenosi ruska novinska agencija TASS.

"U cilju pripreme za provokaciju, komanda operativne grupe Dnjipar do 19. avgusta postavlja punktove za praćenje radijacije u Zaporožju, kao i organizuje vežbu jedinica 108. brigade Teritorijalne odbrane, 44. artiljerijske brigade i vojnih jedinica stacioniranih. u Zaporožju da deluje u uslovima radiološke kontaminacije.područja" naglasio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Artiljerijski udari

Konašenkov tvrdi da jedinice 44. brigade Oružanih snaga Ukrajine planiraju artiljerijske udare na objekte nuklearke sa položaja u gradu Nikopolju. "Krivica za posledice biće pripisana ruskim oružanim snagama" ustvrdio je Konašenkov. On je dodao da se jedinice 704. puka radiološke, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Ukrajine spremaju za koncentraciju u blizini SI Zaporožja do 19. avgusta kako bi snimili posledice i demonstrirali navodnu sanaciju posledica udesa. Konašenkov je istakao da nema ruskog teškog naoružanja u blizini fabrike u Zaporožju ili na bilo kojoj susednoj teritoriji. "Ruske trupe nemaju raspoređeno teško naoružanje ni u elektrani ni u okolnim područjima" naglasio je Konašenkov, ponovivši da je Kijev više puta širio glasine da su ruske trupe navodno zauzele elektranu i da granatiraju neprijatelja iz daljine. artiljerijskih sistema. "Oružane snage Ruske Federacije preduzimaju sve neophodne mere da garantuju bezbednost SI Zaporožja" rekao je na kraju Konašenkov.

Neočekivan slobodan dan za radnike

S druge strane, i Ukrajinci su uvereni da se u petak u Zaporožju sprema neka vrsta provokacije, ali naravno sa ruske strane. " Okupatori su radnicima rekli da sutra imaju slobodan dan. Ulaz u nuklearku biće zatvoren za sve zaposlene" saopštila je ukrajinska obaveštajna služba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: