Priznao

Direktor porodičnog preduzeća Donalda Trampa izjasnio se krivim da je pomogao kompaniji da organizuje 15-godišnju poresku prevaru.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 18.08.2022.

21:55

Priznao
EPA-EFE/JUSTIN LANE

I to u okviru sporazuma o priznanju krivice sa tužiocima. Alen Vajselberg (75), bivši finansijski direktor Tramp organizacije, izjasnio se krivim po svih 15 tačaka optužnice, za koje ga je tužilaštvo teretilo, pred državnim sudom Njujorka na Menhetnu.

Vajselberg, koji je radio za Trampa skoro pola veka, ne očekuje se da će sarađivati sa tužiocima Menhetna u široj istrazi koju vode protiv Trampa. Ali njegovo priznanje će verovatno ojačati njihov slučaj protiv kompanije bivšeg predsednika, koja upravlja golf klubovima, hotelima i imanjima širom sveta. "Ovaj sporazum o priznanju krivice direktno uključuje Trampovu organizaciju u širok spektar kriminalnih aktivnosti i zahteva od Vajselberga da pruži neprocenjivo svedočenje na predstojećem suđenju", rekao je okružni tužilac Menhetna Alvin Breg u saopštenju. "Radujemo se dokazivanju naše optužnice na sudu", dodao je on. U saopštenju, portparolka Trampove organizacije nazvala je Vajselberga "finim i časnim čovekom" kojeg je "zloupotrebljavao i proganjao specijalni tužilac Menhetna kao deo politički motivisane borbe protiv Donalda Trampa".

"Radujem se suđenju"

Rekla je i da kompanija nije uradila ništa loše i da se raduje suđenju. Trampova organizacija se suočava sa novčanim i drugim kaznama ako bude osuđena. Donald Tramp, koji je bio upleten u mnoge pravne bitke, nije optužen u tom slučaju. U julu 2021., tužioci su optužili Trampovu organizaciju i Vajselberga za šemu poreske prevare i falsifikovanje poslovnih zapisa. Vajselberg je optužen za prikrivanje i neplaćanje poreza na prihod od 1,76 miliona dolara. Vajselbergov sporazum o priznanju krivice zahteva da odsluži pet meseci zatvora na ostrvu Rikers, a mogao bi da bude pušten posle 100 dana. Nagodba uključuje pet godina probnog rada i plaćanje 1,99 miliona dolara poreza, kazni i kamata. On će posle suđenja početi da izdržava zatvorsku kaznu. Da nije postignuta nagodba, Vajselberg bi bio osuđen na 15 godina zatvora. Vajselberg je podneo ostavku na mesto glavnog finansijskog direktora u Trampovoj kompaniji, ali Tramp ga i dalje plaća kao višeg savetnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: