Konačno rešeno: Zna se kad i kako počinje škola

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je Tim za škole razmotrio epidemiološku situaciju u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

14:57

Konačno rešeno: Zna se kad i kako počinje škola
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako se navodi u saopštenju, došlo se do zaključka da nema prepreka da školska godina počne 1. septembra, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.

"S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da, uz primenu odgovarajućih mera, škole ni do sada nisu bile primarno mesto transmisije virusa, zaključeno je da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih", rekao je ministar Ružić.

Ministar je objasnio da, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na kovid 19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku. Ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije. Posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja, stoji u objavi za medije.

Radi podrške školama, stručnjaci Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" revidirali su Preporučene mere prevencije kovida 19 u školama i ustanovama učeničkog i studentskog standarda, koje je Ministarstvo prosledilo školama putem školskih uprava.

Ružić je rekao da je izvođenje izleta, ekskurzija i drugih putovanja učenika i dece u školama i predškolskim kolektivima dozvoljeno. "Pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva COVID-19, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije", rekao je Ružić.

S obzirom na to da pandemija još traje, kao i da postoje faktori rizika koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi, najavio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: