Sud potvrdio: Protiv morbila vakcinacjia obavezna, roditeljima presuđeno

Nemački ustavni sud potvrdio je danas odluku o obaveznoj vakcinaciji protiv malih boginja za decu, presudivši protiv tužbe koji su podneli roditelji.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

10:56

Sud potvrdio: Protiv morbila vakcinacjia obavezna, roditeljima presuđeno
Tanjug/Joy Asico/AP Images for American Library Association

U svojoj konačnoj odluci o tom pitanju, nemački Savezni ustavni sud u Karlsrueu je rekao da, iako ova obaveza zadire u prava dece i njihovih roditelja, ona je opravdana zbog visokog rizika od infekcije morbilima i potencijala za ozbiljne bolesti, navodi Rojters.

S ciljem bolje zaštite od visoko zaraznih malih boginja, od početka marta 2020. godine obavezno je vakcinisanje za decu u obdaništima i školama u Nemačkoj.

Pre upisa, roditelji moraju da dostave potvrdu o imunizaciji, a izuzetak se odnosi samo na onu decu koja iz medicinskih razloga nisu mogla da budu vakcinisana, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: