Formiran Anketni odbor o događajima na Cetinju povodom ustoličenja Joanikija

U Podgorici ponovo raspravljaju šta se desilo na ustoličenju mitropolita Joanikija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.08.2022.

11:20

Formiran Anketni odbor o događajima na Cetinju povodom ustoličenja Joanikija
EPA/EFE/BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore usvojila je odluku o parlamentarnoj istrazi i formiranju anketnog odbora u vezi s postupanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine, u vreme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Na Cetinju su tada održani dvodnevnii protesti protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru u prisustvu patrijarha SPC Porfirija.

Proteste su organizovali protivnici Srpske pravoslavne crkve, predvodila ih je Demokratska partija socijalista sa predstavnicima stranaka višegodišnjim partnerima DPS Mila Ðukanovića.

Protesti su bili nasilni, u njihovom smirivanju je angažovan veliki broj pripadnika policije, korišćen je suzavac, ali i molotovljevi kokteli.

Put od Podgorice do Cetinja je bio blokiran paljenjema utomobilskih guma kako bi najviši crkveni dostojanstvenici bili sprečeni da dođu do Cetinjskog manastira, što učesnicima protesta ipak nije pošlo za rukom. Ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija je, uprkos protestima, obavljena u Cetinjsko manastiru do kojeg su patrijarh Porfirije i mitropolit došli helikopterom i uz policijsku pratnju.

Formiranje anketnog odbora inicirali su Socijaldemokrate (SD), a podržale DPS i Bošnjačka stranka, SDP i Liberalna partija. Rok da Anketni odbor završio posao je 90 dana sa mogućim kraćim produženjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: