Zapad sprema haos? "Zona rizika – cela planeta. Od Balkana do Bliskog istoka"

Zapad će, da bi sačuvao globalnu dominaciju, pokušati da poseje haos u raznim regionima.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 16.08.2022.

13:00

Zapad sprema haos?
Ilustracija: Shutterstock/Orhan Cam

Zonu rizika predstavlja cela planeta, izjavio je predstavnik Spoljno-obaveštajne službe Rusije, general-pukovnik Vladimir Matvejev.

"Očigledno je da Zapad nije zabrinut zbog sudbine kijevskog režima. Kako se vidi iz informacija koje stižu u Spoljnoobaveštajnu službu, zapadni mentori su ga praktično već otpisali i svim silama se bave razradom planova o podeli i okupaciji makar dela ukrajinske teritorije", izjavio je Matvejev na Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost u okviru foruma "Armija 2022".

On je upozorio na to da će Sjedinjene Američke Države, u nameri da učvrste svoju globalnu diktaturu, biti sve agresivnije i nerazumnije, ocenjujući da je to krajnje opasno.

"Zapad slabi, spotiče se, ali i dalje misli da je veoma moćan. Prema našim podacima, u Beloj kući ozbiljno računaju na reanimaciju, pa čak i jačanje globalne liberalne diktature", rekao je Matvejev.

Prema njegovoj oceni, američki stratezi ignorišu tendenciju stvaranja mnogopolarnog sveta, ili je tumače kao znak nastupajuće anarhije.

"Takav dogmatski pristup je s jedne strane smešan, a s druge – krajnje opasan. Upravo se tu krije glavni izazov za mir i stabilnost u raznim delovima sveta. Usled gubitka moći Zapad na čelu sa SAD će postajati sve agresivniji i nerazumniji. Da bi dobio vreme za konsolidaciju i pregrupisanje sopstvenih snaga, Vašington i njegovi sateliti će pokušati da unesu haos u drugim zemljama i regionima, da sve potencijalne, tinjajuće ili zastarele konflikte pretvori u 'žarišta'", upozorio je general.

Prema rečima Matvejeva, "u tom smislu u zoni povećanog rizika, bez preuveličavanja, nalazi se cela planeta – od Balkana i postsovjetskog prostora, do Južnog kineskog mora, indijskog potkontinenta i Latinske Amerike, a posebno Bliskog istoka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: