Raste netrpeljivost između dva suseda: Kina prva povukla potez

Peking je uputio protestnu notu Japanu u vezi sa posetom jednog broja japanskih zvaničnika svetilištu Jasukuni.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.08.2022.

16:35

Raste netrpeljivost između dva suseda: Kina prva povukla potez
EPA-EFE/FELIX WONG EDITORIAL USE ONLY / NO SALES

To se u nekim azijskim zemljama, uključujući Kinu, povezuje sa japanskim militarizmom, saopštio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na konferenciji za medije.

"Svetilište Jasukuni je duhovno oružje i simbol japanske vojne agresije na druge zemlje, a obeležava sećanje na neke od najvećih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata. Negativan trend među visokorangiranim japanskim političarima povezanim sa svetilištem Jasukuni još jednom svedoči o pogrešnom stavu Japana prema istorijskim pitanjima.

"Diplomatskim kanalima Kina se obratila Japanu i izrazila čvrst stav po tom pitanju“, izjavio je Vang, prenose RIA novosti. On je napomenuo da se danas navršava tačno 77 godina od poraza Japana u Drugom svetskom ratu i objave bezuslovne predaje te zemlje. "Pre 77 godina kineski narod je zajedno sa narodima celog sveta pobedio japanske osvajače i fašizam i postigao veliku pobedu pravde nad zlom i svetlosti nad tamom. Ispravna procena istorije i duboka introspekcija postali su neophodni preduslovi za obnavljanje i razvoj normalnih odnosa Japana sa azijskim susedima posle rata.

U izvesnom vremenskom periodu jedan broj japanskih političara je u više navrata iskrivio činjenice i ulepšao istoriju agresije na svaki mogući način, grubo prekršivši tako važne pravne dokumente kao što je Kairska deklaracija, koja je jasno predviđala povratak Tajvana Kini“, dodao je kineski diplomata, prenose RIA novosti.

Vang je ocenio da je u pitanju "ozbiljna provokacija u vezi sa pobedom u svetskom antifašističkom ratu i izazov posleratnom međunarodnom poretku“ i dodao da se "miroljubivi ljudi koji se zalažu za pravdu nikada neće složiti sa ovim“.

"Oni koji žele da vrate vreme unazad sigurno će ponovo zalutati. Samo pridržavajući se mirnog puta razvoja Japan može da nađe svoju pravu poziciju. Kina poziva Japan da ozbiljno nauči lekcije iz istorije, potpuno se distancira od militarizma i prestane da dalje gubi poverenje azijskih suseda i međunarodne zajednice“, istakao je on, prenose RIA novosti. Dva ministra u japanskoj vladi posetila su danas hram Jasukuni, na 77. godišnjicu kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu, dok je premijer Fumio Kišida odlučio da uputi reči molitve hramu, što azijske komšije vide kao gest podrške nekadašnjem japanskom militarizmu.

Ovo je treća godina zaredom kako članovi japanske vlade posećuju šintoistički hram 15. avgusta, prenela je agencija Kjodo. Jasukuni odaje poštu osuđenim ratnim zločincima zajedno sa više od 2,4 miliona nastradalih u ratu, dodaje japanska novinska agencija. Otkako je postao premijer prošlog oktobra, Kišida nije posetio hram, koji je čest razlog diplomatskih tenzija, ali je uputio reči molitve hramu tokom jesenjih i prolećnih festivala. Ministar industrije Jasutoši Nišimura posetio je hram u subotu, dok je bivši ministar za životnu sredinu Šindžiro Koizumi, sin bivšeg premijera Džuničira Koizumija, takođe posetio hram povodom obeležavanja kapitulacije.

Prethodne posete japanskih lidera i članova vlade, uključujući i posetu nedavno ubijenog Šinza Abea iz 2013. godine, razgnevili su Kinu i Južnu Koreju, koje imaju loša sećanja na japanske ratne akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: