Stigli na Tajvan: Provokacija ili diplomatija? VIDEO

Delegacija američkih poslanika stigla je danas u Tajvan, 12 dana nakon posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi koja je izazvala nezadovoljstvo Kine.

Izvor: B92

Nedelja, 14.08.2022.

14:27

Stigli na Tajvan: Provokacija ili diplomatija? VIDEO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Kina je odgovorila na posetu Pelosi izvođenjem ratnih vežbi, slanjem projektila, ratnih brodova i ratnih aviona u more i vazdušni prostor oko Tajvana.

Petočlanu delegaciju predvodi demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa i boravi na Tajvanu u okviru posete Aziji, saopštio je Američki institut na Tajvanu.

Oni će se sastati sa visokim funkcionerima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini, investicijama i drugim pitanjima.

Tajvanski emiter je prikazao snimak aviona američke vlade koji je sleteo na aerodrom Songshan u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana.

Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija i protivi se bilo kakvom zvaničnom kontaktu Tajpeja sa stranim vladama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: