Proglašena suša FOTO

Za delove Engleske proglašena je suša posle najsušnijeg leta u poslednjih 50 godina.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 12.08.2022.

15:30

Proglašena suša FOTO
Foto: Profimedia

Okolnosti zbog kojih su delovi Ujedinjenog Kraljevstva gotovo potpuno bez padavina celog leta naveli su Nacionalnu grupu za sušu (NDG) da delovima jugozapadne, južne i centralne Engleske i istočne Engleske dodeli zvanični status "područja suše".

Ova promena mogla bi da rezultira novim merama, kao što je zabrana korišćenja creva za zalivanje i prskalica priključenih na glavni vodovod, ali u Agenciji za životnu sredinu tvrde da je osnovno snabdevanje vodom za sada zagarantovane.

NDG čine predstavnici Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Defra), preduzeća za vodu, Agencije za životnu sredinu, Nacionalne unije poljoprivrednika, regulatora vode Ofvat, Voda UK, Inspektorata za pitku vodu, kao i Fonda za ribarstvo i reke.

Na sastanku početkom leta, NDG je dodelio status "produženog suvog vremena“ većem delu Engleske, što je prva od četiri faze koje se koriste za opisivanje koraka koje treba preduzeti. Sada je istim područjima dodeljen status "područja ugroženih sušom“, što odgovara drugoj fazi.

Ministar za vodu i vodosnabdevanje Stiv Dabl rekao je da Vlada i drugi organi već preduzimaju mere za otklanjanje problema. "Sva vodovodna preduzeća su nam kazala da je osnovni vodovod i dalje bezbedan, a mi smo jasno stavili do znanja da je njihova dužnost da ga održavaju", naveo je on. "Pripremljeni smo za sušne periode bolje nego ikada ranije, ali ćemo nastaviti da pažljivo pratimo situaciju i preduzimamo dalje mere ako bude potrebno."

Najnoviji podaci Agencije za životnu sredinu pokazuju da se ukupna količina padavina za avgust kretala od 12 odsto dugogodišnjeg proseka u severoistočnoj Engleskoj do nula odsto u jugoistočnoj i jugozapadnoj Engleskoj.

U međuvremenu, podaci o rečnom toku su pokazali da skoro 90 procenata mernih mesta pokazuje očitavanja ispod proseka, a 29 procenata je klasifikovano kao "ekstremno nisko".

Četiri vodovodne kompanije, Velš voter, Sautern voter, Tems voter i Saut ist voter, uvele su zabranu creva i prskalica, a Jorkšir voter je najavio zabranu od 26. avgusta.

Vrućine i sušni uslovi takođe su uticali na poljoprivredu. Zamenik predsednika Nacionalne asocijacije poljoprivrednika rekao je da situacija predstavlja "veliki izazov" za poljoprivrednike, koji se suočavaju sa nedostatkom vode za navodnjavanje i moraju da koriste zimsku hranu i seno za ishranu životinja zbog nedostatka sveže trave.

Udruženje je upozorilo da suvi usevi i suva trava predstavljaju veliki rizik od mogućeg izbijanja i širenja požara.

"Velika je verovatnoća da će zbog ovih vremenskih uslova biti više šumskih požara, ali veći rizik u ovom trenutku predstavlja kombinacija temperature i brzine vetra, što doprinosi širenju požara i otežava njihovo gašenje", rekao je Mark Hardingem, predsednik Nacionalnog saveta šefova vatrogasaca, dodajući da su vatrogasne brigade dobro pripremljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: